Πλαστική χειρουργική και παχυσαρκία.



Γράφει ο dr. Σπύρος Βλάχος
Πλαστικός χειρουργός
 
Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες, χαρακτηρίσθηκε το 1948 ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος όρισε την 24η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Στο δυτικό κόσμο η παχυσαρκία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας και δυστυχώς πλήττει άμεσα και τη χώρα μας, καθώς 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι, ενώ επιπλέον η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.
Πολλοί υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε δίαιτες (πολύ συχνά με τη βοήθεια και επίβλεψη διαιτολόγου) με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αρχή. Όμως πολλοί είναι που σε βάθος χρόνου υποτροπιάζουν, κοινώς παχαίνουν ξανά.
H βαριατρική χειρουργική (η λέξη βαριατρική αποτελεί μετάφραση της Αγγλικής «bariatric» που έχει τις ρίζες της στις ελληνικές λέξεις «βάρος» και «ιατρική») ή αλλιώς Χειρουργική Παχυσαρκίας είναι τύπος επεμβάσεων όπου γίνονται σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, με σκοπό την απώλεια βάρους. Αυτή η απώλεια επιτυγχάνεται συνήθως με την μείωση της χωρητικότητας του στομάχου είτε με κάποιο εμφύτευμα (όπως ο δακτύλιος παχυσαρκίας – μια επέμβαση που μάλλον τείνει να εγκαταλειφθεί πλέον), είτε με αφαίρεση τμήματος του στομάχου (Γαστρικό Μανίκι - sleeve gastrectomy), είτε με συρραφή στομάχου (Γαστρική Πτύχωση), είτε τέλος με πιο επιθετικές μεθόδους όπως το γαστρικό by-pass όπου αφαιρείται τμήμα του στομάχου και παράκαμψη τμήματος του εντέρου ώστε οι λιπαρές τροφές να απορροφούνται ελάχιστα ως καθόλου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την βαριατρική χειρουργική στα άτομα που έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) (τουλάχιστον 40) και για όσους έχουν δείκτη 35 και έχουν συνοδές επιβαρυντικές ασθένειες όπως για παράδειγμα διαβήτη.
Η χειρουργική παχυσαρκίας εκτελείται κατά κανόνα από γενικούς χειρουργούς που έχουν αποκτήσει κάποια εξειδίκευση στο αντικείμενο αυτό. Ο γενικότερος κανόνας είναι πως οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας χάνουν πολλά κιλά και σχετικά σύντομα. Απώλειες της τάξης των 60 και 90 κιλών μπορεί να συμβούν σε λιγότερο από ένα έτος! Αυτό σίγουρα έχει μια δραματική αλλαγή στην κατάσταση της υγείας αυτών των ανθρώπων προς το καλύτερο, πλην όμως έχει και μια δραματική αλλαγή στην εμφάνισή τους...
Η αλήθεια είναι βέβαια πως και πριν την επέμβαση η εμφάνιση αυτών των ανθρώπων δεν ήταν κολακευτική (θέλοντας να είναι κανείς ευγενικός). Όμως, όταν αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν πλέον κάτι για τον εαυτό τους, επιθυμούν και η εμφάνισή τους να είναι καλή. Τότε λοιπόν ο πλαστικός χειρουργός έχει πολλά να προσφέρει.
Σχεδόν κάθε μέρος του σώματος αυτών των ανθρώπων χρειάζεται ανόρθωση, αφού η περίσσεια του δέρματος που προκύπτει είναι ενίοτε εντυπωσιακά μεγάλη. Μιλάμε για κοιλιοπλαστική, ανόρθωση μαστών (στις γυναίκες), ανόρθωση μηρών, βραχιονοπλαστική, ανόρθωση γλουτών.   Συνήθως ξεκινούν από την κοιλιοπλαστική που προσφέρει και το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και τους δίνει κουράγιο να συνεχίσουν την προσπάθεια να μην ξαναπαχύνουν και να αποκτήσουν μια καλή φυσική κατάσταση και εμφάνιση.
Καμιά φορά μπορούν να συνδυαστούν δύο επεμβάσεις σε μία και να κάνει κανείς την ανόρθωση του στήθους μαζί με τη βραχιονοπλαστική ή την κοιλιοπλαστική μαζί με την ανόρθωση των μηρών.
Γενικότερα, η/ο ενδιαφερόμενη/ος καταστρώνουν μαζί με τον πλαστικό χειρουργό ένα πλάνο για το χρονικά ορίζοντα και την προτεραιότητα των επεμβάσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν μετά την απώλεια των κιλών. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία που επιβραβεύει όμως στο τέλος. Επιβάλλεται η διαρκής και στενή συνεργασία της/του ασθενούς με διαιτολόγο και ψυχολόγο ενίοτε, ώστε το σωματικό βάρος να παραμένει σταθερό.
Από τη οπτική γωνία του πλαστικού χειρουργού, όταν καλείται να κάνει επεμβάσεις ανόρθωσης (κοιλιοπλαστική, ανόρθωση μηρών κτλ) σε πρώην παχύσαρκα άτομα που έχουν χάσει τα κιλά τους μετά από βαριατρική χειρουργική, δεν εφαρμόζει κάποια ξεχωριστή τεχνική. Η κοιλιοπλαστική  για παράδειγμα είναι η ίδια με την κλασσική και σε πρώην παχύσαρκα άτομα. Σίγουρα, αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται δύο και τρεις επεμβάσεις και ως προς αυτό διαφέρουν από τα συνήθη περιστατικά ανόρθωσης. Νοιώθει επιπλέον όμως ο γιατρός  πως συμμετέχει σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης ενός ανθρώπου, πως “επιβραβεύεις” μια τεράστια ψυχολογική και σωματική προσπάθεια ενός ανθρώπου να ανακτήσει το σώμα και την υγεία του, την ψυχολογία του, την κοινωνική του θέση. Δεν περιγράφεται με λόγια το συναίσθημα που βλέπεις να κατακλύζει τον άνθρωπο αυτό όταν γίνονται τα “αποκαλυπτήρια” του καινούριου σώματος μετά από την επέμβαση και αυτό αξίζει να το ζει κανείς από τη μεριά του χειρουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.