Αιμορραγία στο μάτι: μην τρομάζετε


Σίγουρα θα τρομάξετε αν δείτε μια κηλίδα αίματος στο λευκό του ματιού, συνήθως όμως δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. 
Ένα σπασμένο αγγείο στο μάτι μπορεί να προκύψει από την άρση βαρών ή το φτέρνισμα ή και για άγνωστους λόγους. 

Το υπόσφαγμα ( "αιμορραγία του επιπεφυκότα") εμφανίζεται όταν σπάει ένα λεπτό αιμοφόρο αγγείο κάτω από τη διάφανη μεμβράνη που καλύπτει τον μάτι, τον επιπεφυκότα.
Δεν γίνεται αντιληπτό μέχρι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να διαπιστώσουμε την ύπαρξη αίματος στο λευκό μέρος του ματιού.
Ο επιπεφυκότας δεν μπορεί να απορροφήσει γρήγορα το αίμα κι έτσι αυτό παγιδεύεται κάτω από τη διάφανη μεμβράνη. Μοιάζει ανησυχητικό, όμως το υπόσφαγμα συνήθως δεν είναι επικίνδυνο και υποχωρεί μέσα σε μερικές ημέρες.
Το υπόσφαγμα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός στο μάτι. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα του έντονου φταρνίσματος ή του έντονου βήχα που οδηγεί στη ρήξη του αιμοφόρου αγγείου. Επίσης, είναι πιθανό να εμφανιστεί εάν σηκώσουμε πολύ βαριά αντικείμενα ή μετά από τον επαναλαμβανόμενο εμετό. Σπανιότερα, είναι αποτέλεσμα του βίαιου τριψίματος του ματιού ή κάποιας λοίμωξης του ματιού. Άλλες αιτίες, μπορεί να είνα η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων ή ορισμένες διαταραχές που κάνουν το αίμα πιο λεπτό. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το υπόσφαγμα δεν προκαλεί αλλοιώσεις στην όραση ή πόνο.
Τα σπασμένα αγγεία συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία, εκτός από απλά τεχνητά δάκρυα, όταν συνοδεύονται και από ερεθισμό του ματιού. Συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Αν όμως είναι κάτι που σας συμβαίνει συχνά, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.