ΡΩΤΑΤΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα το καταλάβουμε; Τι κάνουμε;

Καλοκαίρι, καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής μπορούν εύκολα να προκαλέσουν στα τρόφιμα, που δεν είναι σωατά αποθηκευμένα και συντηρημένα, αλλοιώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας τροφικής δηλητηρίασης.

Τα μικρόβια που προϋπάρχουν στα τρόφιμα ή που έχουν βρεθεί σε αυτά κατά την παρασκευή ή τη συντήρησή τους, με την παρατεταμένη έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
Η σαλμονέλα, το κολοβακτηρίδιο, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια και άλλοι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν πολλά τρόφιμα, ειδικά το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, αν βρουν κατάλληλες συνθήκες.

Πως θα το καταλάβουμε; 

Τα συχνότερα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης είναι:
- Πόνος στην κοιλιά
- Διάρροια
- Εμετός
- Πονοκέφαλος
- Πυρετός
- Αίσθημα αδυναμίας

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι έχουμε προσβληθεί από τροφική δηλητηρίαση, ενώ στην πραγματικότητα, πρόκειται για ιό της γρίπης ή κοινό κρυολόγημα. Πολλές φορές συμβαίνει και το αντίστροφο.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά πρέπει να προσέξουμε πόσο γρήγορα εκδηλώνονται τα συμπτώματα. Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται μέσα σε μόλις λίγες ώρες από την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής και τα συμπτώματα διαρκούν για μία με δύο ημέρες, μπορούν όμως να διαρκέσουν και μία εβδομάδα σε σοβαρές περιπτώσεις ή στα παιδιά.

Και τι κάνουμε;

Τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται ιατρική βοήθεια. Συνήθως αρκούν μια ελαφριά δίαιτα (φτωχή σε φυτικές ίνες και λίπη ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το πεπτικό μας σύστημα), αντιπυρετικά και λήψη πολλών υγρών (για να αναπληρώσουμε τους ηλεκτρολύτες που έχουν απομακρυνθεί από το σώμα μας με τους εμετούς και τη διάρροια).

Άμεση προσφυγή στο γιατρό μας είναι απαραίτητη, όταν πρόκειται για παιδιά, ηλικιωμένους, εγκυμονούσες γυναίκες και για άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό λόγω κάποιας ασθένειας ή άτομα με χρόνια προβλήματα στο στομάχι ή το πεπτικό τους, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.