12η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις».

Στατιστικά Στοιχεία:

 • 103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.
 • Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (1.400.000 Έλληνες) επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.
 • H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά.
 • Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα. 

  Στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο συνάνθρωποί μας που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό. Πρόκειται για ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η νεανική αρθρίτιδα, αλλά και η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση
  Περίπου 100.000 ενήλικες πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθροπάθειας, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο και διόγκωση μικρών και μεγάλων αρθρώσεων καθώς επίσης και από πρωινή δυσκαμψία. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες. Περίπου 25.000 άτομα πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και γύρω στα 1.200 ελληνόπουλα πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα. 

  Εκείνο που χαρακτηρίζει τις ρευματοπάθειες είναι η σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ως επακόλουθο του καθημερινού πόνου των αρθρώσεων. Το αποτέλεσμα; Οι ασθενείς αυτοί συχνά να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ενώ ανάλογες δυσκολίες συναντούν ακόμη και όταν καταπιαστούν με απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

  Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών από ειδικό ρευματολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της εξέλιξής τους, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιου βαθμού αναπηρία.

  Οι συνήθεις ένοχοι
  1. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εξουθενωτική νόσος, που προκαλεί πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Συνήθως, προσβάλλει τις αρθρώσεις των άκρων (χέρια και πόδια).
  2. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης, προοδευτική αρθρίτιδα, που συνήθως συνοδεύεται από δερματική διαταραχή, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή της ψωρίασης. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυσκαμψία, πόνο, οίδημα και ευαισθησία των αρθρώσεων και των ιστών που τους περιβάλλουν.
  3. Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία προοδευτική μορφή αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης, που χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονή, πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα. Η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ξεκινά αρκετά πριν την ηλικία των 35 ετών και η νόσος προσβάλει κυρίως νέους άνδρες. Η νόσος είναι προοδευτική και σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει στη σύντηξη των σπονδύλων και τελικά την αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης.

  Το ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ φιλοξένησε τον χειρουργό ορθοπαιδικό Στέφανο Αναστασόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε για την ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή υποβοήθηση.
  Τώρα, και ολική αρθροπλαστική και στα δύο γόνατα ταυτόχρονα! Η ψηφιακή τεχνολογία εξασφαλίζει τεράστια οφέλη σε χρόνο και ταλαιπωρία!


   Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνείστε με το γιατρό στα 6974061280  - 6937470267


  Ακολουθείστε μας
  https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
  https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H διατροφή μετά τον απογαλακτισμό επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης Κοιλιοκάκης.

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα: Τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Δρ Νίκος Βουδούρης: Η παρατεταμένη λήψη παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης Αυτισμού και ΔΕΠΥ