Με επιτυχία το Athens Medical Leadership and Innovation Conference από τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών. Το ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ήταν εκεί

Περισσότεροι από 150 κορυφαίοι ομιλητές ανέδειξαν τις ιατρικές καινοτομίες που εφαρμόζονται ήδη στις κλινικές του Ομίλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και τις νεότερες εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς της Ιατρικής.Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας, με τίτλο «Athens Medical Leadership and Innovation Conference (AMLI)», με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την ίδρυσή του.
 Από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την ευθύνη 34μελούς επιστημονικής επιτροπής, περισσότεροι από 150 κορυφαίοι ομιλητές ανέδειξαν τις ιατρικές καινοτομίες που εφαρμόζονται ήδη στις κλινικές του Ομίλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και τις νεότερες εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς της Ιατρικής, όπως η Ογκολογία, η Ρομποτική Χειρουργική, η Ορθοπεδική, η Καρδιολογία και η Επεμβατική Καρδιολογία, η Νευρολογία και η Νευροχειρουργική, η Παθολογία, η Κοσμητική Ιατρική, η Γυναικολογία και η Παιδιατρική, ενώ παρουσιάστηκε και η επιστημονική συνεργασία του Ομίλου με το Πανεπιστήμιο του Yale.

«Εδώ και 32 χρόνια, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών επενδύει σταθερά και στρατηγικά στην επιστημονική πρωτοπορία και την τεχνολογία αιχμής, με σκοπό να ανεβάζει διαρκώς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Στην κρίση, απαντάμε με επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και έμφαση στην καινοτομία. Ενδεικτικά, την περίοδο 2010-2015, οι επενδύσεις μας σε νέο εξοπλισμό και νέα εξειδικευμένα τμήματα, ορισμένα από τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους στην Ελλάδα, έφτασαν τα 31 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο και παράλληλα αναδεικνύοντας τη χώρα ως κορυφαίο προορισμό Ιατρικού Τουρισμού, μέσα από συντεταγμένες ενέργειες, συμβάλουμε στην αναβάθμιση του κλάδου και εντέλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.


Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του AMLI, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Yale School of Medicine, Διευθυντής του Athens Heart Center στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: «Στο πεδίο των καρδιακών αρρυθμιών παρουσιάσαμε αποτελέσματα από την κλινική μας, που διαθέτει τη μεγαλύτερη σειρά ασθενών στην Ελλάδα, και αφορούν στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής με κρυοπηξία. Επίσης, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από την πρωτοποριακή εμφύτευση νέου τύπου βηματοδοτών micra, χωρίς ηλεκτρόδια, και την εμφύτευση νέου τύπου απινιδωτών. Αντίστοιχα, στο πεδίο των βαλβιδικών παθήσεων της καρδιάς παρουσιάστηκαν νέες μέθοδοι εμφύτευσης βαλβίδων με καθετήρες (TAVI) και νέες θεραπείες συγγενών παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ στο πεδίο της Καρδιοχειρουργικής παρουσιάσαμε στοιχεία από τη μεγαλύτερη σειρά ασθενών στην Ελλάδα, στους οποίους έχουν γίνει επεμβάσεις by-pass με πάλλουσα καρδιά στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Τέλος, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά παγκοσμίως πρόδρομα, ερευνητικά στοιχεία από μία νέου τύπου συσκευή υποβοήθησης της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία δεν χρησιμοποιεί εξωτερική ενέργεια αλλά ενέργεια από το αναπνευστικό σύστημα του ίδιου του ασθενή. Η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών».

Η Πελίνα Θεοδοσίου με τον Παιδοχειρουργό, Διευθυντή του Παιδιατρικού Κέντρου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαο Μπαλτογιάννη, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας "Athens Medical Leadership and Innovation Conference".

Για τις πρωτοποριακές επεμβάσεις που εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία η ομάδα της Ρομποτικής Χειρουργικής, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Adjunct Professor of Surgery στο Ohio State University, Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τόνισε. «Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μέσου μίας τομής (single site robotic cholocystectomy) σε έγκυο 31 εβδομάδων, που είναι και η πρώτη διεθνώς για τη συγκεκριμένη φάση της εγκυμοσύνης. Μεγάλη έμφαση δίνεται στη ρομποτική χειρουργική για επεμβάσεις στο στομάχι, στο παχύ και στο λεπτό έντερο, που αφορούν καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, καθώς και τη ρομποτική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και της “κήλης των αθλητών” (σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών), δύο τεχνικές που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς για πρώτη φορά από την ομάδα μας. Οι ρομποτικές επεμβάσεις είναι αναίμακτες, γενικά ανώδυνες, προσφέρουν ταχεία ανάρρωση, δε δημιουργούν συμφύσεις και πραγματοποιούνται με αεροδιαστημική τεχνολογία, η οποία περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες επιπλοκών».

Ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Κέντρου του Ομίλου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Μπαλτογιάννης, παρουσίασε τη νέα φιλοσοφία στην προσέγγιση χειρουργικών παθήσεων της παιδικής ηλικίας. Ο ίδιος, είπε στο ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: "Ιστορικά οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν συνδεθεί με μεγάλες τομές, πόνο, επιπλοκές, μακρά νοσηλεία και φυσικά δύσκολη ανάρρωση.
H αλματώδης πρόοδος της ιατρικής σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανάπτυξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας επέβαλαν την αναθεώρηση παλαιών ιατρικών πρακτικών και τη γέννηση μιας νέας προσέγγισης στην διαχείριση του ασθενούς που θέτει στο επίκεντρο τόσο την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όσο και την ικανοποίησή του. Η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει σήμερα στους ιατρούς να εκτελούν χειρουργεία με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Κύριο αντιπρόσωπο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αποτελεί η λαπαροσκοπική χειρουργική. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική δεν είναι απλά ένα γεγονός, μια επέμβαση. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το μικρό ασθενή που χαρακτηρίζεται από την συνεχή αναζήτηση ειδών φροντίδας και θεραπείας, κατάλληλων και αποτελεσματικών, που να αποφέρουν το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο όσον αφορά τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική υπόσταση του παιδιού.

Ο Δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου, Διευθυντής Τμήματος Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, υπογράμμισε: «Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών απέκτησε τον πρώτο πολυτομικό αξονικό τομογράφο στην Ελλάδα και σύντομα θα εγκαταστήσει τον πρώτο πολυτομικό μαγνητικό τομογράφο. Ο συνδυασμός της προηγμένης τεχνολογίας με την πλούσια επιστημονική τεχνογνωσία, είχε σαν αποτέλεσμα την πρώτη στην Ελλάδα κλινική εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων, όπως η αξονική κολονογραφία η οποία αντικαθιστά την κολονοσκόπηση, η μαγνητική εντερόκλυση και η αναίμακτη αγγειογραφία. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ήταν από τα πρώτα κέντρα στον κόσμο όπου εφαρμόστηκε η αξονική στεφανιογραφία, ενώ είναι σήμερα πρωτοπόρο σε διαγνωστικές μεθόδους πρόληψης, όπως η ταχεία μαγνητική μαστογραφία, η μαγνητική τομογραφία του προστάτη και η low dose αξονική τομογραφία θώρακα για την πρώιμη ανακαλύψη του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα αντίστοιχα, με σκοπό την ίαση».


Ο Δρ. Παντελής Νικολάου, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής – Αθλητικών Κακώσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, επεσήμανε: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εφαρμόστηκαν καινοτομίες σε πολλούς τομείς της Ορθοπεδικής, όπως οι αθλητικές κακώσεις, οι παθήσεις της άκρας χείρας, η μικροχειρουργική, οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μας προσέφερε τη μοναδική δυνατότητα να εφαρμόσουμε όλες τις σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης στον τομέα της διάγνωσης και όλες τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής αποκατάστασης, τόσο σε οξείες όσο και σε χρόνιες παθήσεις του μυοσκελετικού. Έτσι, είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που εφαρμόσαμε την ενδοσκοπική χειρουργική των αρθρώσεων (αρθροσκόπηση), τόσο στο γόνατο όσο και στις άλλες αρθρώσεις (ώμος, ποδοκνημική, αγκώνας, πηχεοκαρπική, ισχίο), ενώ χρησιμοποιούμε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για το ισχίο, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή τεχνολογία. Τέλος, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσφέρει την δυνατότητα συνεχούς εκπαίδευσης, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε όλους τους τομείς της Ορθοπεδικής». 
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΓΑΙΑ τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κέντρο αναφοράς και προορισμό Ιατρικού Τουρισμού για εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς πλέον έρχονται στη χώρα μας ζευγάρια από 30 χώρες του κόσμου (π.χ. ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία, Καναδάς). Αυτό οφείλεται στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στη χώρα μας, στην υπερσύγχρονη τεχνολογία καθώς και στο χαμηλότερο κόστος. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει τεχνικές που απαγορεύονται σε άλλες χώρες, όπως η ανώνυμη δωρεά ωαρίων (συνήθως είναι επώνυμη στο εξωτερικό) και η παρένθετη μητρότητα. Σαν αποτέλεσμα, η Ελλάδα καθιερώνεται διεθνώς ως προορισμός για αυτές τις υπηρεσίες, γεγονός στις οποίο έχει συμβάλλει καταλυτικά ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών μέσα από τις συντεταγμένες ενέργειες Ιατρικού Τουρισμού».


Τέλος, ο Δρ. Αντώνιος Πλουμίδης, Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας – Ανδρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, δήλωσε: «Στον καρκίνο του προστάτη, η πρώιμη διάγνωση σε συνδυασμό με την ακρίβεια της ρομποτικής χειρουργικής, έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία, προσφέροντας οριστική επίλυση του προβλήματος, με σεβασμό στην εγκράτεια και τη στυτική λειτουργία. Παράλληλα, στο νεφροκυτταρικό καρκίνο, η δυνατότητα αφαίρεσης μόνο του όγκου εξασφαλίζει τη διατήρηση του νεφρού. Η ελάχιστη απώλεια αίματος, η μονοήμερη νοσηλεία, η γρήγορη επάνοδος του ασθενή και η ελάχιστη ανάγκη για αναλγησία, είναι μερικά από τα επιβεβαιωμένα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής. Η δεκαετής πλέον εμπειρία της κλινικής μας και η συνεργασία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με κέντρα του εξωτερικού, επιτρέπει την διαμόρφωση των εξελίξεων στο χώρο της ρομποτικής Ουρολογίας στην Ελλάδα και Ευρώπη».


Στο Συνέδριο, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά νέα στοιχεία από τη μεγάλη και διεθνώς αναγνωρισμένη επιδημιολογική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία, η οποία συγκατελέγεται στις περιοχές με τους μακροβιότερους κατοίκους στον κόσμο. Πρόδρομα στοιχεία από το γονιδιακό υπόστρωμα των υπερηλίκων της Ικαρίας καταδεικνύουν διαφοροποίηση ως προς τα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα τελομερή, τα οποία συνδέονται με τη μακροβιότητα.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H διατροφή μετά τον απογαλακτισμό επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης Κοιλιοκάκης.

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα: Τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Δρ Νίκος Βουδούρης: Η παρατεταμένη λήψη παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης Αυτισμού και ΔΕΠΥ