Δυσφαγία & Τραχειοστομία: Διεπιστημονική Προσέγγιση, Διάγνωση – Θεραπεία. Σεμινάριο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών

"Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την τάση για ολοένα βελτιούμενη ποιότητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ασχολούμαι χρόνια με τη δυσφαγία και την τραχειοτομία και συμμετέχω ενεργά στην εκπαίδευση όλων των ειδικοτήτων που απαρτίζουν την διεπιστημονική ομάδα που ασχολείται με αυτούς τους ασθενείς." λέει η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου, Επιστημονική Συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα, Ανατολή Παταρίδου στην Πελίνα Θεοδοσίου, μιλώντας για το Σεμινάριο με τίτλο: «Δυσφαγία & Τραχειοστομία: Διεπιστημονική Προσέγγιση, Διάγνωση – Θεραπεία», που θα διεξαχθεί στις 4-5 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη.


"Στόχος είναι να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μια τόσο δύσκολη καθημερινότητα, η οποία σχετίζεται με σοβαρές διαταραχές στις βασικές λειτουργίες όπως η Σίτιση και η Αναπνοή, να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους." συνεχίζει η κ. Παταρίδου.


"Η δυσφαγία ή αλλιώς οι διαταραχές κατάποσης συνδέονται με κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής ή η εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές για τον ασθενή." εξηγεί η γιατρός μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ και στην Πελίνα Θεοδοσίου και συνεχίζει: "Η δυσφαγία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις  ηλικίες  και μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις της κεφαλής και του τραχήλου, κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της υπερώας, νευρομυϊκές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Parkinson κ.ά.), αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ή να προκύπτει μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, επιπλοκές σε χειρουργικές επεμβάσεις, ή ακτινοσκόπηση στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου. 
Οι διαταραχές κατάποσης δηλαδή μπορεί να συμβούν και αιφνίδια, εάν οφείλονται σε κάποιο τροχαίο, τραύμα ή μετεγχειρητική επιπλοκή, και σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται άμεση αποκατάσταση λειτουργίας της σίτισης, για την επιβίωση του ασθενούς. Αυτό μπορεί να συμβεί με σίτιση με σωληνάκι Levin ή και γαστροστομία."

Η διάγνωση:

"Η διάγνωση γίνεται με μια πολύ εξειδικευμένη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο  που λέγεται FEES (Flexible endoscopic evaluation of swallowing – Ενδοσκοπική εκτίμηση της κατάποσης με το εύκαμπτο ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο)." εξηγεί η κ. Παταρίδου, ενώ τονίζει: "Ο  λόγος που καθιστά απαραίτητη τη  διάγνωση της δυσφαγίας είναι να εκτιμήσουμε με ακρίβεια πότε ένας ασθενής με αυτά τα προβλήματα μπορεί να λαμβάνει  τροφή από το στόμα με ασφάλεια, χωρίς το φόβο των εισροφήσεων καθώς και για να αποφασίσουμε το είδος των τροφών και τον τρόπο σίτισης, να παρακολουθήσουμε την πορεία της αποκατάστασης του και να κατευθύνουμε τη θεραπευτική μας στρατηγική."


Στόχοι του Σεμιναρίου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από την εταιρία Stark & Watson το διήμερο 4-5 Φεβρουαρίου είναι:

- Η ολοκληρωμένη θεωρητική κατάρτιση αναφορικά με την αξιολόγηση και αντιμετώπιση του ασθενούς με Δυσφαγία & Τραχειοστομία.
- Η πρακτική εξάσκηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων σε όλα τα στάδια Αξιολόγησης και Παρέμβασης.
- Η αποδοχή του ρόλου της διεπιστημονικής ομάδας στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής των ασθενών.

Οι κύριες ενότητες του Σεμιναρίου είναι:

  • Ενδείξεις Τραχειοστομίας – Χειρουργικές Τεχνικές. Είδη Τραχειοσωλήνων
  • Αναγνώριση Ανατομίας, Έλεγχος Λειτουργικότητας
  • Ενδοσκοπικός Έλεγχος Κατάποσης, FEES (Live Demonstration)
  • Αξιολόγηση Φώνησης & Κατάποσης σε ασθενείς με Τραχειοστομία (Bedside Evaluation)
  • Κλινική Αξιολόγηση της Επικοινωνίας του ασθενούς
  • Ο ρόλος κάθε Επαγγελματία Υγείας (Ιατρός-Λογοθεραπευτής-Φυσικοθεραπευτής-Νοσηλευτής)
  • Σχεδιασμός Λογοθεραπευτικού Θεραπευτικού Πλάνου
  • Διαδικασία αποσωλήνωσης : ενδείξεις/ τεχνική
  • Διαχείριση ασθενή με τραχειοστομία: αλλαγή- αναρρόφηση- είδη τραχειοσωλήνων και ιδιαιτερότητες
  • Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία
  • Νοσηλευτική Φροντίδα Τραχειοστομίας
  • Παρουσίαση και Αποδοχή του ρόλου της διεπιστημονικής ομάδας στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής των ασθενών

Οι Ομιλητές

  • Παταρίδου Ανατολή: Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου, Επιστ. Συνεργάτης Νοσ/μειου Υγεία-Μητέρα
  • Γιαννίκα Πατρίσια: Λογοθεραπεύτρια  MA, CCC-SLP
  • Τσόλια Μαρία: Νοσηλεύτρια ΠΕ – ΜΑΦ ΔΘΚΑ “ΥΓΕΙΑ”
  • Αναούνη Ειρήνη: Φυσικοθεραπεύτρια MLD ΔΘΚΑ “ΥΓΕΙΑ”
     
     
    Ακολουθείστε μας
    https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
    https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

     

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.