Κουρκουμάς: Τα άγνωστα οφέλη του μπαχαρικού

Ενα μπαχαρικό, πολλά πρόσωπα! 
Πράγματι, θα μπορούσε κανείς να το πει αυτό για τον κουρκουμά, που είναι γνωστός και με άλλες ονομασίες, όπως κουρκούμη, τουρμερίκ, κιτρινόριζα ή χρυσόριζα εξαιτίας του χαρακτηριστικού κίτρινου χρώματος του.
Αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ (από εκεί έχει γίνει περισσότερο γνωστό) αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, όπως στα ψητά λαχανικά και τις πατάτες ή ακόμη και για το χρωματισμό κάποιων βουτύρων και τυριών.
Η αξία του κουρκουμά θεωρείται ανεκτίμητη, χάρη στα πολύ σημαντικά και ευεργετικά του οφέλη στην υγεία Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται η αντικαρκινική δράση, η μείωση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς, η αντιφλεγμονώδης δράση, η πρόληψη και θεραπεία κρυολογημάτων, αντιμετώπιση τραυμάτων μέσω επιτάχυνσης της επούλωσης τους.
Επιπλέον, η κοσμετολογία έχει εμπιστευτεί τις δράσεις του για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής (είναι αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό), για τα προβλήματα της πιτυρίδας και του ξηρού δέρματος στην περιοχή της κεφαλής, για τη μείωση των ρυτίδων και των μαύρων κύκλων, για την ενυδάτωση, την αντιγήρανση, τη λάμψη του δέρματος.
Τέλος, στα υπέρ της κατανάλωσης του κουρκουμά εντοπίζεται και η βελτίωση της πέψης, γιατί βοηθάει στην καταπολέμηση του φουσκώματος, λειτουργώντας και σαν φυσικό αδυνατιστικό, μιας και μειώνει την αύξηση των λιποκυττάρων και επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.