Αποσύρεται από τη θετική λίστα ογκολογικό φάρμακο

Το φάρμακο θα εξακολουθεί να διατίθεται στην εγχώρια αγορά χωρίς όμως το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς που το χρειάζονται και αποτελεί τη μοναδική διαθέσιμη θεραπεία.

Στην απόσυρση ογκολογικού σκευάσματος πρόκειται να προχωρήσει η φαρμακευτική εταιρία Roche Hellas. Πρόκειται για φάρμακο (cobimetinib) που χορηγείται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα -στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το λαμβάνουν μερικές δεκάδες ασθενείς.

Η απόσυρση του σκευάσματος θα γίνει από τη θετική λίστα φαρμάκων, δηλαδή από τη λίστα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, και όχι από την ελληνική αγορά.

Αυτό σημαίνει πως το φάρμακο θα εξακολουθεί να διατίθεται στην εγχώρια αγορά χωρίς όμως το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για του ασθενείς που το χρειάζονται και αποτελεί τη μοναδική διαθέσιμη θεραπεία.
Η απόφαση της ελβετικής πολυεθνικής εταιρίας σχετίζεται με την υποχρεωτική έκπτωση 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, στην οποία μάλιστα το υπουργείο Υγείας έδωσε και αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017.

Το συγκεκριμένο μέτρο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που εξηγούσε πως με την εφαρμογή του, η τιμή του σκευάσματος μειώνεται κατά 40% - χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback – και κατά 50% αν περιληφθεί, γεγονός που καθιστά τη διάθεσή του υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης και μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη.

Με δεδομένο ότι το μέτρο αυτό πλήττει τις εταιρίες, πολυεθνικές κυρίως, που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα για πολλές ασθένειες στη χώρα μας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα ντόμινο αποσύρσεων νέων θεραπειών από το φαρμακευτικό σύστημα μέσω του ΕΟΠΥΥ. Το σκεύασμα για το μελάνωμα (cobimetinib) είναι το πρώτο σκεύασμα της εταιρείας Roche Hellas που επηρεάζεται από το μέτρο και αναδεικνύει τους ευρύτερους, σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η επιβολή της επιπρόσθετης υποχρεωτικής έκπτωσης 25% στα νέα φάρμακα και στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.



Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.