ΡΩΤΑΤΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Τα παιδιά κληρονομούν περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις από τον πατέρα

Έως τέσσερις φορές περισσότερες νέες γενετικές μεταλλάξεις, κληρονομούν τα παιδιά από τον πατέρα τους, σε σύγκριση με αυτές που κληρονομούν από τη μητέρα τους, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με μια νέα Ισλανδική έρευνα, τα σφάλματα στο πατρικό DNA, τα οποία περνάνε στους απογόνους, μπορεί να είναι η αιτία για την εμφάνιση σπάνιων κληρονομικών παθήσεων στα παιδιά.


Όπως αναφέρεται και στη Βρετανική Guardian, Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Κάρι Στέφανσον της ισλανδικής εταιρείας γενετικών αναλύσεων deCODE, εξηγούν το παραπάνω ερευνητικό συμπέρασμα ως εξής: Οι άνδρες παράγουν στο σώμα τους νέα σπερματοζωάρια μέσω μιας διαδικασίας που δεν είναι τέλεια, όταν γίνεται η αντιγραφή του γενετικού υλικού του πατέρα. Αντίθετα, οι γυναίκες δεν χρειάζεται να παράγουν νέα ωάρια, πράγμα που συνεπάγεται λιγότερες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού τους.

Στο πλαίσιο της μελέτης διερευνήθηκε το DNA των παιδιών και των γονιών τους. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι, ο άνδρας περνάει κατά μέσο όρο στο παιδί του μια πρόσθετη νέα μετάλλαξη για κάθε οκτώ μήνες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ μια γυναίκα κληροδοτεί μια νέα μετάλλαξη για κάθε τρία παραπάνω χρόνια ηλικίας της. Για παράδειγμα, ένα παιδί που γεννιέται από 30χρονους γονείς θα κληρονομήσει περίπου 45 νέες μεταλλάξεις από τον πατέρα του και 11 από τη μητέρα του.

Οι περισσότερες νέες μεταλλάξεις θεωρούνται αβλαβείς και συνεισφέρουν στην αναγκαία ποικιλομορφία του ανθρωπίνου γονιδιώματος, η οποία βοηθά στην ανθρώπινη εξέλιξη, ωστόσο σχετίζονται και με την πλειονότητα των περιπτώσεων σπάνιων κληρονομικών παιδικών ασθενειών.

Από προηγούμενες έρευνες είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνει ένας άνδρας, τόσο το σπέρμα του συσσωρεύει περισσότερες μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα αυτό να παίζει ρόλο στο αν το παιδί θα γεννηθεί με κάποια σοβαρή πάθηση. Από την έρευνα διευκρινίζεται ωστόσο ότι, σε ορισμένα τμήματα του γονιδιώματος οι νέες μεταλλάξεις έχουν κληροδοτηθεί κυρίως από τις μητέρες. Για παράδειγμα, σε ένα τμήμα του χρωμοσώματος 8 οι ερευνητές βρήκαν 50 φορές περισσότερες μεταλλάξεις προερχόμενες από τη μητέρα από ό,τι από τον πατέρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / The Guardian
Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/

https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H διατροφή μετά τον απογαλακτισμό επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης Κοιλιοκάκης.

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα: Τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Δρ Νίκος Βουδούρης: Η παρατεταμένη λήψη παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης Αυτισμού και ΔΕΠΥ