Όσπρια: Πώς να τα μαγειρέψετε για να αποφύγετε το φούσκωμα

Τα όσπρια είναι βασικός πυλώνας της μεσογειακής διατροφής και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Τα όσπρια περιέχουν κατά μέσο όρο 8% πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, 20% υδατάνθρακες, 7% φυτικές ίνες και 2% λίπος.

Είναι καλές πηγές βιταμινών της ομάδας B, σιδήρου και ασβεστίου.
Πολλοί άνθρωποι ωστόσο αποφεύγουν την κατανάλωσή τους, επικαλούμενοι ότι τους δημιουργούν γαστρεντερικά προβλήματα και κυρίως φούσκωμα.

Τι μπορείτε να κάνετε

– Να τα καταναλώνετε μαζί με σαλάτα, γιατί οι φυτικές ίνες διευκολύνουν πάντα τη λειτουργία του εντέρου.
– Αν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε όσπρια, εντάξτε τα σταδιακά στη διατροφή σας (σιγά-σιγά και σε μικρές ποσότητες).
– Αν στο παρελθόν είχατε κάποια δυσάρεστη εμπειρία με όσπρια, δοκιμάστε να τα φάτε μαγειρεμένα με άλλο τρόπο και συνοδευμένα από διαφορετικά τρόφιμα.
– Για να γίνουν πιο ελαφριά, αλλάζετε συχνά νερό όταν τα μουλιάζετε ή όταν τα βράζετε.
– Κατά το βράσιμο προσπαθήστε να τα ξαφρίζετε καλά, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην πέψη τους.
– Μπορείτε να βάλετε λίγη σόδα στο μούλιασμα, προκειμένου να βράσουν πιο εύκολα και να γίνουν πιο εύπεπτα. Πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι η σόδα καταστρέφει τη βιταμίνη B1 (θειαμίνη ή ανευρίνη) των οσπρίων.

Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H διατροφή μετά τον απογαλακτισμό επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης Κοιλιοκάκης.

Κινητό δίπλα στο κρεβάτι: Ποια προβλήματα προκαλεί στον ύπνο

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα: Τα σωστά βήματα αντιμετώπισης