Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα

Έξαρση του ιού στην Ιταλία

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα γρίπης στη χώρα, ωστόσο από αυτό το μήνα ξεκινάει η αύξηση της κυκλοφορίας του ιού και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. 

Μέχρι πριν λίγες μέρες ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 39 κλινικά δείγματα. Τα 3 (7,7%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα το 1 (33,3%) ήταν τύπου Α και τα 2 (66,7%) ήταν τύπου Β.

 Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Έξαρση στην Ιταλία

Τις τελευταίες μέρες επτά εκατομμύρια Ιταλοί έσπευσαν στον οικογενειακό τους γιατρό, ζητώντας του να τους επισκεφθεί, διότι παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016. Η Ιταλική Ομοσπονδία Παθολόγων, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών αποτελείται από ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Η εφημερίδα La Stampa γράφει, παράλληλα, ότι η μεγαλύτερη διάδοση της γρίπης αναμένεται να καταγραφεί στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τους πολίτες, σε περίπτωση που δεν παρουσιάζουν επιπλοκές, να μην πάρουν αντιβιοτικά και να μην σπεύδουν στα πρώτων βοηθειών. Αιτία της αύξησης των κρουσμάτων γρίπης, φέτος, είναι και το κύμα ψύχους που έπληξε όλες τις περιοχές της Ιταλίας, τις περασμένες ημέρες.

Τα κυρίαρχα στελέχη της γρίπης

Φέτος, από τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυριαρχούν είναι ο Η3Ν2 και ο Η1Ν1. 
Το τετραδύναμο εμβόλιο που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας προσφέρει αποτελεσματική προστασία όλων των στελεχών της γρίπης, ενώ αντισώματα θεωρούνται ότι έχουν και όσοι κατά την περίοδο 2016-2017 νόσησαν από τα συγκεκριμένα στελέχη. 
 Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο βαθμός προστασίας εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Νέα υγιή άτομα, με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο προστατευμένα από γηραιότερα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Εμβολιασμός ο καλύτερος τρόπος προστασίας

Παρά το γεγονός ότι η βρισκόμαστε στο μέσον περίπου της περιόδου για την εποχική γρίπη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι δεν είναι ποτέ αργά να εμβολιαστεί κανείς. Φέτος, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, παράλληλα με το εμβόλιο για την ιλαρά, με αποτέλεσμα προς το παρόν να καταγράφεται μικρή ζήτηση στα φαρμακεία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη

Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο όταν ο ασθενής, βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή μικρών, αόρατων, σταγονιδίων. Επίσης, οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται και όταν ο ασθενής αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες. Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης. 
 Οι ενήλικες μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη μα ημέρα πριν νοσήσουν έως και 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τη γρίπη για πάνω από μια εβδομάδα.

Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στη βαρύτητα των συμπτωμάτων που μπορούν να μας υποψιάσουν:
Συμπτώματα Κοινό κρυολόγημα Γρίπη
Πυρετός Σπάνια στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί να είναι υψηλός (έως 39? C στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Συνήθως υψηλός πυρετός, έως 40? C που διαρκεί 3-4 μέρες
Πονοκέφαλος  Σπάνια. Έντονος, με απότομη έναρξη
Μυικοί πόνοι  Μέτριας βαρύτητας Συνήθως έντονοι
Αίσθημα κόπωσης  Μέτριας βαρύτητας Συχνά έντονο. Μπορεί να διαρκέσει 2 ή περισσότερες εβδομάδες
Έντονη εξάντληση Όχι Έντονη, με ξαφνική έναρξη
Καταρροή  Συχνά Μερικές φορές
Φτέρνισμα  Συχνά Μερικές φορές
Πονόλαιμος  Συχνά Μερικές φορές
Βήχας  Μέτριας βαρύτητας, παροξυσμικός Έντονος

Τι να κάνετε για να αποφύγετε τη γρίπη

  •  Αποφύγετε την άμεση επαφή με ασθενείς.
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Χρειάζεται πλύσιμο των χεριών με σαπούνι τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, δεν παραλείπουμε τις πτυχές των δακτύλων, τις περιοχές κάτω από τα νύχια.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη και στόμα.
  • Όταν φτερνίζεστε, καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο. Αν δεν έχετε, προτιμάτε να βήχετε ή να φτερνίζεστε στο εσωτερικό του αγκώνα σας.
  • Αερίζετε καλά τους κλειστούς χώρους.

Τι να κάνετε αν έχετε γρίπη

Εάν είστε ρρωστοι παραμείνετε στο σπίτι, μακριά από το χώρο εργασίας ή το σχολείο για να μη διασπείρετε τον ιό. Περιορίστε τις επαφές σας.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
  • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • Δύσπνοια
  • Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
  • Λιποθυμικά επεισόδια
  • Σύγχυση
  • Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. όμως τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν:
  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν ένα ή περισσότερους από τους εξής επιβαρυντικούς παράγοντες: άσθμα ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια.
  • Νευρομυϊικά νοσήματα
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας
  • Λεχωΐδες
  • Θηλάζουσες
  • Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.) για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμεο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από γρίπη
  • Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, εσωτερικοί σπουδαστές, στρατιώτες κ.α.)
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι). 

Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.