Η συνεχής ενασχόληση με τα social media μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης

Έρευνα τονίζει πως όση περισσότερη ώρα περνούν οι ενήλικοι στα κοινωνικά δίκτυα τόσο πιο πιθανό είναι να πάσχουν από κατάθλιψη.
Μια νέα έρευνα ήρθε από το τμήμα ιατρικής του University of Pittsburgh, η οποία έδειξε ότι άνθρωποι που είναι κολλημένοι με τα κοινωνικά δίκτυα και τους προσωπικούς τους λογαριασμούς εκεί είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξουν σημάδια κατάθλιψης.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι ο αυξημένος χρόνος που περνούν μερικοί online συνδέεται με την κατάθλιψη.

Τα ευρήματα από την συγκεκριμένη έρευνα, τα οποία θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του περιοδικού «Depression and Anxiety», θα χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η ψυχική ασθένεια.

Η εν λόγω έρευνα του βρετανικού πανεπιστήμιου μπορεί να χαρακτηριστεί και η πρώτη μεγάλη μελέτη που γίνεται για να συσχετίσει την αυξημένη χρήση των κοινωνικών δικτύων ή και τον εθισμό σε αυτά με τις ενδείξεις για κατάθλιψη.

Είχαν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν, αλλά τα μικρά δείγματα και τα μη σαφή αποτελέσματα δεν έδειχναν καθαρή σύνδεση της κατάθλιψης με την εκτεταμένη χρήση των social media. Αυτή τη φορά, όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν αρκετά δεδομένα, κάνοντας μια εκτενή έρευνα και έτσι επιβεβαίωσαν τις υποψίες και τις υποθέσεις τους.

Με αυτό το τρόπο, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι νεαροί ενήλικες που είναι συνεχώς πάνω από τα κοινωνικά δίκτυα, ίσως χρειάζονται να ανησυχούν για τον εαυτό τους.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, εξέτασαν 2.000 ενήλικες, ηλικίας 19-32 ετών για την ανάγκη της έρευνας.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια ώστε οι ερευνητές να αντιληφθούν αν οι συμμετέχοντες έχουν σημάδια κατάθλιψης. Κατά μέσο όρο, όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα χρησιμοποιήσουν ενεργά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παραπάνω από μια ώρα καθημερινά, ενώ παράλληλα μπορεί να τα είχαν ανοικτά για πολλές ώρες ακόμα.

Οι ερευνητές, μετά τη διεξαγωγή του ερωτηματολογίου, ανακάλυψαν πως ένα ποσοστό των συμμετεχόντων που ξεπερνά το 25%, εμφάνισαν υψηλούς δείκτες κατάθλιψης.

Η επικεφαλής της έρευνας, κ. Lui yi Lin, δηλώνει: «Αν κάποιος έχει κατάθλιψη, τότε είναι πολύ πιθανό να στραφεί στα social media για να καλύψει το κενό του.»

Newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.