ΡΩΤΑΤΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Κάπνισμα. Κόβεται;



Αποτέλεσμα εικόνας για kapnisma εικόνεςΚάπνισμα

Πώς να κόψω το κάπνισμα χωρίς να πάρω βάρος;

- Αρχίστε να τρώτε υγιεινά ΠΡΙΝ τη διακοπή.
-  Τρωτέ μικρότερες μερίδες σε μικρότερα πιάτα.
-  Προτιμήστε φρούτα αντί για γλυκά και καραμέλες.
 - Αρχίστε γυμναστική.
-  Αντικαταστήστε τον καφέ και τα οινοπνευματώδη με χυμούς και νερό.



Ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική; Η μέθοδος σταδιακής μείωσης ή μέθοδος μια και έξω;

Για τον κάθε καπνιστή η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική. Εάν έχετε ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν να διακόψετε το κάπνισμα με τη μέθοδο μια και έξω ή εάν σας φαίνεται πολύ δύσκολη, τότε θα ήταν καλύτερο να προχωρήσετε στη σταδιακή μείωση και διακοπή. Εάν δεν έχετε κάνει προηγούμενες απόπειρες διακοπής και πιστεύετε ότι είστε σε θέση να διακόψετε το κάπνισμα από τη μία μέρα στην άλλη, τότε ίσως είναι καλύτερα να εφαρμόσετε τη μέθοδο διακοπής μια και έξω. Σε περίπτωση αμφιβολίας επιλέξτε τη μέθοδο της σταδιακής μείωσης. Η διακοπή μια και έξω αποτελεί δύσκολο στόχο και η αποτυχία σε έναν υψηλό στόχο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και κατά συνέπεια τροχοπέδη στην προσπάθειά σας. Συνήθως είναι πιο εφικτό  να επιτύχει κανείς έναν δύσκολο και μεγάλο στόχο μέσα από την εκπλήρωση μικρών και εφικτών στόχων. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα ακολουθήσετε, θα πρέπει εκ των προτέρων να ορίσετε μια τελική ημερομηνία διακοπής. Στη περίπτωση που εφαρμόσετε τη σταδιακή μείωση, προγραμματίστε εκ των προτέρων τους ημερήσιους ή εβδομαδιαίους στόχους σας ως προς τη σταδιακή μείωση του καπνίσματος, έως την τελική ημερομηνία διακοπής. Αρχίστε να κόβετε τα μηχανικά τσιγάρα, εκείνα που απολαμβάνετε λιγότερο και τα πολλά τσιγάρα στο πλαίσιο της ίδιας κατάστασης.

Τι θα γίνει εάν ενώ έχω σταματήσει να καπνίζω ανάψω τσιγάρο. Αυτό σημαίνει ότι έγινα πάλι καπνιστής;

Αν καπνίσετε ένα τσιγάρο σήμερα ή κάποια άλλη μέρα, θυμηθείτε ότι πρόκειται για λάθος που μπορεί να διορθωθεί. Το ότι καπνίσατε ένα τσιγάρο δε σημαίνει οπωσδήποτε ότι θα ξαναρχίσετε το κάπνισμα. Μάθετε από το λάθος σας. Σκεφτείτε: γιατί καπνίσατε αυτό το τσιγάρο; Πώς θα μπορούσατε να αποφύγετε παρόμοια λάθη στο μέλλον; Αν το κάνετε αυτό, θα αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να παραμείνετε μη καπνιστής παρά τα τυχόν παραπτώματα και θα είστε έτοιμος για μελλοντικά σφάλματα. Για πολλούς πρώην καπνιστές παγίδα υποτροπής αποτελεί η έντονη αυτοπεποίθηση που αποκτούν ότι πια μπορούν να διαχειριστούν και να ελέγξουν τη συνήθεια. Η πεποίθηση ότι ένας πρώην καπνιστής μπορεί ν’ ανάψει τσιγάρο χωρίς να υποπέσει στην οριστική υποτροπή είναι λανθασμένη και ο πρώην καπνιστής, σταδιακά και συχνά χωρίς καν να το αντιληφθεί υποτροπιάζει.

Θέλω να το κόψω αλλά μου είναι δύσκολο να το αποχωριστώ! «Το κάπνισμα με «χαλαρώνει», «Καπνίζοντας συγκεντρώνομαι καλύτερα». Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να χαλαρώνετε. Κάντε μια λίστα από τις δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας είναι ευχάριστες. Θα δείτε ότι έχετε πολλές εναλλακτικές λύσεις. Το αίσθημα χαλάρωσης που βιώνουν οι καπνιστές μετά το άναμμα του τσιγάρου, συνδέεται με την εξάρτηση από τη νικοτίνη. Στην πραγματικότητα το τσιγάρο μειώνει την κακή διάθεση που δημιουργείται από την έλλειψη νικοτίνης. Τα επίπεδα της νικοτίνης στο αίμα πέφτουν πολύ σύντομα μετά το τσιγάρο. Ο καπνιστής από τη στιγμή εκείνη, ήδη εμφανίζει συμπτώματα στέρησης (ευερεθιστότητα, νευρικότητα κ.τ.λ.). Καπνίζοντας ανεβάζει τα επίπεδα της νικοτίνης στο αίμα και έτσι καταπολεμά τα συμπτώματα στέρησης και αισθάνεται χαλάρωση, ηρεμία.
Οι μη καπνιστές δεν αισθάνονται ούτε ευχαρίστηση, ούτε δυσαρέσκεια όταν εισπνέουν νικοτίνη. Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, θα αντιληφθείτε ότι δεν θα έχετε πια ανάγκη το κάπνισμα για να νιώσετε χαλαρά και ευχάριστα.. Παρομοίως, η νικοτίνη μας δίνει στην πραγματικότητα την ψευδαίσθηση ότι μας βοηθάει στη συγκέντρωση διότι απομακρύνει τις δυσάρεστες αισθήσεις που βιώνει ο οργανισμός από την έλλειψή της. Αντιθέτως, είναι χρήσιμο να γνωρίζεται ότι ο καπνός μειώνει την γνωστική μας ετοιμότητα και ανταπόκριση.

Είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ΔΕΝ είναι ιατρικά προϊόντα διακοπής του καπνίσματος, ούτε έχουν δοκιμαστεί σαν τέτοια. Είναι όμως εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος και έτσι μπορούν να καταργήσουν ή να μειώσουν το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου για την υγεία;

Αυτό που κάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο σημαντικά λιγότερο βλαβερό για την υγεία (έως και 95%) από το συμβατικό είναι ο τρόπος που λειτουργεί. Όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες τα βλαβερά στοιχεία του τσιγάρου απελευθερώνονται με την καύση και δεν προέρχονται από τη νικοτίνη.
Γι’ αυτό όλο και περισσότερες έρευνες και επιστήμονες τάσσονται υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σαν ένα λιγότερο βλαβερό μέσο πρόσληψης νικοτίνης.
 
Αν κόψω το κάπνισμα μετά από πόσο καιρό καθαρίζουν οι πνεύμονες και εξαλείφονται οι κακές επιπτώσεις του καπνίσματος;

Μετά από 20 λεπτά ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση βελτιώνονται.
Μετά από 48 ώρες δεν υπάρχει νικοτίνη στο σώμα και βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση.
Μετά από ένα χρόνο διακοπής ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου μειώνεται στο μισό και δέκα χρόνια μετά εξισώνεται με αυτόν του μη καπνιστή.
Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα δέκα χρόνια μετά την διακοπή μειώνεται στο μισό.


Όταν καπνίζει κάποιος πολλά χρόνια και πολλά τσιγάρα είναι πιο δύσκολο να διακόψει σε σχέση με κάποιον που καπνίζει λίγα χρόνια και λίγα τσιγάρα;

H εξάρτηση από την νικοτίνη είναι ένας παράγοντας σημαντικός για την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος όμως ο σημαντικότερος παράγοντας για το αν θα πετύχει η διακοπή είναι το κίνητρο.

Θα πάρω βάρος αν κόψω το κάπνισμα;

Είναι αλήθεια ότι στην αρχή της απεξάρτησης από την νικοτίνη αυξάνει η όρεξη για φαγητό και υπάρχει μια αύξηση του σωματικού βάρους 2 με 3 κιλά που μετά την πάροδο ενός έτους  χωρίς δίαιτα χάνονται και επανέρχεται το βάρος στο φυσιολογικό. Υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων με βουλιμίες τάσεις που χρειάζονται ειδικούς μεθοδολογικούς και διαιτητικούς χειρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.