Μπορεί η πλαστική χειρουργική να μείνει έξω από την εποχή και απλά να παρακολουθεί αμέτοχη;



Γράφει ο
dr. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΑΧΟΣ 
πλαστικός χειρουργός  

 Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον όμως ότι η κρίση τον έχει αφήσει ανεπηρέαστο. Και η πλαστική χειρουργική έχει υποστεί τις συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης. Μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα; Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια. Υπάρχει η δυνατότητα να παρέχει ο πλαστικός χειρουργός υπηρεσίες με χαμηλότερο συνολικό κόστος;



Οι πλαστικοί χειρουργοί διαθέτουν μια ευρεία γκάμα θεραπειών που μπορούν να προσφέρουν για την αισθητική βελτίωση της εικόνας ενός ανθρώπου. Αυτή η γκάμα συχνά ξεπερνά το αυστηρά χειρουργικό κομμάτι και περιλαμβάνει και πολλές μη επεμβατικές μεθόδους.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται ώστε να αισθάνεται κανείς καλύτερα με τον εαυτό του/της. Δεν κάνουμε ποτέ μια επέμβαση ή ένα botox για τους άλλους. Το κάνουμε ώστε να αισθανόμαστε εμείς περισσότερο ευχαριστημένοι – ισορροπημένοι με τον εαυτό μας. Σίγουρα οι περισσότερες από αυτές τις παρεμβάσεις δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Γίνονται όμως (μέσα στα πλαίσια του μέτρου) για να ζούμε πιο ευχάριστα τη ζωή μας, για να έχουμε καλύτερη ψυχολογία. Για το λόγο αυτό βέβαια ήταν (ιδιαίτερα στο παρελθόν) και αρκετά ακριβά τιμολογημένες. Πλήρωνε κανείς σχετικά ακριβά την υπεραξία της ευημερίας.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον όμως ότι η κρίση τον έχει αφήσει ανεπηρέαστο. Και η πλαστική χειρουργική έχει υποστεί τις συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης. Μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα; Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια. Υπάρχει η δυνατότητα να παρέχει ο πλαστικός χειρουργός υπηρεσίες με χαμηλότερο συνολικό κόστος;

Η απάντηση είναι σαφέστατα καταφατική.

Υπάρχουν για παράδειγμα επεμβάσεις που μπορούν με άνεση και ασφάλεια να γίνουν στο ιατρείο με τοπική αναισθησία:

- Η βλεφαροπλαστική γίνεται με μια τομή στο πάνω βλέφαρο όπου αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος που “καπακώνει” τα πάνω βλέφαρα. Στα κάτω βλέφαρα, μια μικρή τομή μας δίνει τη δυνατότητα να αφαιρεθεί το λίπος που προκαλεί τις “σακούλες”.

Με μια τομή στο πίσω μέρος των αυτιών μπορεί να εκτελεστεί η ωτοπλαστική . Από εκεί αφαιρείται ένα τμήμα των χόνδρων των αυτιών και ταυτόχρονα τοποθετούνται ράμματα που καθηλώνουν τα αυτιά στη νέα τους θέση ώστε να μην είναι πεταχτά.

- Μια μικρή λιποαναρρόφηση (όπως στο “διπλοσάγωνο” ή το εσωτερικό των γονάτων) μπορεί μέσα σε λιγότερο από μία ώρα να αλλάξει εντυπωσιακά το σχήμα της περιοχής που μας ενδιαφέρει.

- Η ανόρθωση του ακρορρινίου της μύτης είναι επίσης μια επέμβαση που γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και πολλές φορές είναι το μόνο που χρειάζεται να γίνει ώστε να διορθωθεί μια δυσμορφία στη μύτη κάποιου ανθρώπου.

Για κάποιες άλλες επεμβάσεις μπορεί κανείς να επιλέξει τη δυνατότητα του χειρουργείου μίας ημέρας, δηλαδή να κάνει την επέμβαση το πρωί και να επιστρέψει στο σπίτι το απόγευμα, γλιτώνοντας τα έξοδα νοσηλείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αυξητική μαστών, η ρινοπλαστική, η λιποαναρρόφηση. Η εξέλιξη της αναισθησιολογίας και της φαρμακολογίας, μας δίνουν τη δυνατότητα να εκτελέσουμε τις παραπάνω επεμβάσεις με απόλυτη ασφάλεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα το χειρουργικό χρόνο. Τα σύγχρονα φάρμακα της αναισθησιολογίας, επιτρέπουν στον ασθενή να συνέλθει πλήρως σε ελάχιστο χρόνο και έτσι να μπορέσει να μεταβεί στο σπίτι την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο.

Πολλές μη επεμβατικές θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας θεαματικά την εμφάνιση του προσώπου ή του σώματος. Σίγουρα δεν μπορούν να φτάσουν τα αποτελέσματα ενός χειρουργείου. Από την άλλη όμως δεν απαιτούν χρόνο αποθεραπείας όπως μια επέμβαση, δεν ταλαιπωρούν τον ενδιαφερόμενο και σίγουρα είναι πολύ πιο “ελαφριές” ως θεραπείες για το πορτοφόλι του. Μιλάμε για ενέσιμες εφαρμογές (botox, υαλουρονικό, μεσοθεραπεία, needling), εφαρμογές με laser (αποτρίχωση, fractional resurfacing, εξάλειψη ευρυαγγειών, αφαίρεση πανάδων) και άλλες πολλές θεραπείες. Οι αλλαγές που πετυχαίνει κανείς με τις μή επεμβατικές θεραπείες είναι πιο ήπιες, καταφέρνουν να δείχνουν το πρόσωπο πιο ξεκούραστο χωρίς να προδίδουν πως “κάτι” έχει γίνει (όταν εκτελούνται από κτάλληλα εκπαιδευμένους και έμπειρους ιατρούς), απαλάσσοντάς μας και από τις ενοχλητικές ερωτήσεις των περιέργων για το “τί έχεις κάνει;” κτλ.

Δεν έχει κανείς παρά να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό που ασχολείται με τις συγκεκριμένες θεραπείες, διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και να συζητήσουν από κοινού τις δυνατότητες. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι θα μπορέσει να βρεθεί μια θεραπεία που και το αισθητικό μας πρόβλημά μπορεί να αντιμετωπίσει και ταυτόχρονα να μπορεί να ενσωματωθεί στο σφιχτό καθημερινό πρόγραμμά μας, χωρίς να κάνει τη ζωή μας άνω-κάτω.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.