Λιπομεταφορά - τι, πώς, γιατί



Γράφει ο
dr. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΑΧΟΣ 
πλαστικός χειρουργός  

 Με τη λιπομεταφορά, αποκαθίσταται ο όγκος μιας περιοχής και ταυτόχρονα μεταφέρονται νέα κύτταρα κάτω από το δέρμα μιας περιοχής του προσώπου, γεγονός που κάνει το δέρμα να δείχνει πιο φρέσκο και αναζωογονημένο.

Η αισθητική πλαστική χειρουργική έχει μια ευρύτατη γκάμα επεμβάσεων, τόσο για το πρόσωπο, όσο και για το σώμα που ως σκοπό έχουν να βελτιώσουν την εικόνα μας και να αποκαταστήσουν τη νεανική όψη του ανθρώπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πλαστικός χειρουργός καλείται να αντιμετωπίσει δύο “προβλήματα”: τη χαλάρωση και το λίπος. Θα ξεχάσουμε για λίγο τη χαλάρωση και θα ασχοληθούμε με το λίπος.

Μια λέξη “μύθος”. Μια λέξη που τρομάζει κάθε άνθρωπο που θέλει να έχει μια καλή σιλουέτα. Ένας διαρκής αγώνας ώστε το σωματικό μας λίπος να παραμένει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο,  ένας αγώνας μάλλον άνισος απέναντι σε ότι διατροφικό πειρασμό έχουν σκεφτεί οι σεφ και οι ζαχαροπλάστες.

Η αλήθεια είναι πως το ποσοστό του σωματικού λίπους αυξάνει με την πάροδο των χρόνων, ακόμα και στους ανθρώπους που τρέφονται σωστά, γυμνάζονται τακτικά και διατηρούν το σωματικό τους βάρος σταθερό. Ο οργανισμός μας είναι έτσι φτιαγμένος ώστε από κάποια ηλικία και μετά (γύρω στα 30) το λίπος αυξάνει με την πάροδο των ετών σε σύγκριση με τη μυική μας μάζα που αντίστροφα μειώνεται. Είναι απότοκο του γεγονότος που πολύ απλά ονομάζουμε γήρανση.

Και ενώ παρατηρεί κανείς το λίπος στο σώμα του να αυξάνει όσο μεγαλώνει, το λίπος στο πρόσωπο απεναντίας, όσο περνούν τα χρόνια μειώνεται. Μαζί με τη χαλάρωση δε, κάνουν το πρόσωπο να δείχνει και “άδειο” - αποστεωμένο και “κρεμασμένο”. Αυτήν την απώλεια του όγκου που προκαλεί η μείωση του λίπους μπορεί κανείς να την αποκαταστήσει με το να βάλει κάποιο υλικό που θα “γεμίσει” την εν λόγω περιοχή με όγκο και θα επαναφέρει την εμφάνισή της.

Υπάρχουν έτοιμα ενέσιμα υλικά για αυτόν τον σκοπό. Δεν αναφερόμαστε σε μη απορροφήσιμα υλικά (π.χ. σιλικόνη) γιατί δεν χρησιμοποιούνται πλέον λόγω των πολλών τους επιπλοκών. Υπάρχουν απορροφήσιμα υλικά (όπως το υαλουρονικό, το κολλαγόνο, το πολυγαλακτικό, ο υδροξυαπατίτης) που πληρούν κάθε σύγχρονο κανόνα ασφαλείας και που μπορούν να “γεμίσουν” μια περιοχή στο πρόσωπο άνετα, εύκολα και γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι μεν παροδικό (μπορεί να κρατήσει από λίγους μήνες έως 1 με 1,5 χρόνο), αλλά αν κανείς το κρίνει ικανοποιητικό, μπορεί να το επαναλαμβάνει εις το διηνεκές και να συντηρεί το αποτέλεσμα που του αρέσει. Τα απορροφήσιμα ενέσιμα υλικά είναι πολύ χρήσιμα όταν θέλουμε να γεμίσουμε μια ρυτίδα (όπως π.χ. οι ρινοπαρειακές αύλακες) αλλά δεν ενδείκνυνται και τόσο όταν θέλουμε να δώσουμε όγκο σε μια ευρύτερη περιοχή (π.χ. μάγουλα, ζυγωματικά) γιατί τότε χρειάζεται αρκετό υλικό και το κόστος είναι σημαντικό.

Εκεί λοιπόν μπορούμε να βάλουμε λίπος που θα συλλέξουμε από τον ίδιο οργανισμό. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίπος από άλλο άνθρωπο γιατί απλά δεν είναι συμβατό και δεν θα επιβιώσει. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές από τις οποίες “παίρνουμε” το λίπος για τη μεταφορά είναι η κοιλιά, οι γλουτοί, οι μηροί, αν και κάθε περιοχή στην οποία υπάρχει λίπος που μας περισσεύει είναι μια πιθανή δότρια περιοχή για τη λιπομεταφορά.

Εκτελούμε πρακτικά μια μικρή λιποαναρρόφηση, αλλά το λίπος που αφαιρείται δεν το πετάμε. Η αναρρόφηση γίνεται με ειδικά λεπτές κάνουλες για να συλλέξουμε όσο το δυνατόν πιο μικρά σε διάμετρο κομμάτια λίπους που μπορούν να επιβιώσουν πιο εύκολα στην περιοχή που μεταφέρονται. Το υλικό που αναρροφούμε επεξεργάζεται συνήθως σε ένα μηχάνημα που το φυγοκεντρεί ελαφρά ώστε να διαχωριστούν τα λιποκύτταρα από το αίμα και άλλα κομμάτια ιστών που μπορεί να έχουν αναρροφηθεί μαζί. Συλλέγεται κατόπιν το καθαρό λίπος και με τη χρήση πολύ λεπτών κανουλών (τόσο λεπτές όσο και μια βελόνα που παίρνουμε αίμα) εγχύεται στην περιοχή που θέλουμε να γεμίσουμε.

Κατά κανόνα ένα μέρος του λίπους που εγχύεται μετά από λίγες εβδομάδες απορροφάται από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό συνήθως μεταφέρουμε λίγο παραπάνω λίπος από ό,τι νομίζουμε (κάνουμε αυτό που λέγεται υπερδιόρθωση) ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Το αποτέλεσμα της λιπομεταφοράς διαρκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού τα κύτταρα επιβιώνουν και αναπτύσσονται κανονικά στη νέα θέση που τα μεταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορεί κανείς να επαναλάβει τη διαδικασία εφόσον το κρίνει απαραίτητο μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

Με τη λιπομεταφορά, αποκαθίσταται ο όγκος μιας περιοχής και ταυτόχρονα μεταφέρονται νέα κύτταρα κάτω από το δέρμα μιας περιοχής του προσώπου, γεγονός που κάνει το δέρμα να δείχνει πιο φρέσκο και αναζωογονημένο. Έτσι μπορεί να δείχνει το πρόσωπο όχι μόνο πιο “γεμάτο” αλλά και η υφή του δέρματός του να είναι πραγματικά πιο σφριγηλή και νεανική.

Δεν παύει να είναι βέβαια η λιπομεταφορά μια πιο μεγάλη διαδικασία σε σύγκριση με την έγχυση του υαλουρονικού, αλλά μπορεί άνετα να γεμίσει από μια ρυτίδα ως μια μεγάλη περιοχή (ακόμα και μετά από έναν τραυματισμό) και ταυτόχρονα να βελτιώσει και την εικόνα του δέρματος.

Οι τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής που χρησιμοποιούνται πλέον για τη μεταφορά λίπους στο πρόσωπο είναι τόσο εξελιγμένες που την καθιστούν μια αξιόπιστη και απόλυτα ασφαλή τεχνική για τη βελτίωση της εικόνας του προσώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.