Λιποαναρρόφηση: Αφαιρούμε το λίπος που επιμένει.



Γράφει ο
dr. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΑΧΟΣ 
πλαστικός χειρουργός 

- Είναι σημαντικό ο γιατρός σας να είναι πλαστικός χειρουργός και μάλιστα μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. Αυτό διασφαλίζει για εσάς την απαραίτητη εκπαίδευση του χειρουργού σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

- Εάν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές, θα είστε πιθανώς πολύ ευτυχείς με τα αποτελέσματα της επέμβασης σας. Θα διαπιστώσετε ότι τα ρούχα σας είναι πολύ πιο άνετα και το σώμα σας έχει όμορφο σχήμα.


Η λιποαναρρόφηση είναι μια διαδικασία που μπορεί να σμιλεύσει το σώμα με την αφαίρεση του ανεπιθύμητου λίπους από συγκεκριμένες περιοχές όπως η κοιλιά, οι μηροί, οι γλουτοί, τα γόνατα, οι βραχίονες, το πηγούνι, τα μάγουλα και ο λαιμός. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, η λιποαναρρόφηση (που είναι επίσης γνωστή και ως λιποπλαστική ή λιπογλυπτική) ωφελήθηκε από διάφορες νέες ανακαλύψεις και μεθόδους. Σήμερα, διάφορες τεχνικές, όπως η λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια υπερήχων και η οιδηματώδης τεχνική διήθησης, βοηθούν πολλούς πλαστικούς χειρουργούς να παρέχουν σε επιλεγμένους ασθενείς πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα και γρηγορότερους χρόνους επανόδου στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αν και κανένας τύπος λιποαναρρόφησης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σωστή διατροφή και την άσκηση, η λιποαναρρόφηση μπορεί να αφαιρέσει το λίπος από περιοχές όπου αυτό επιμένει.


Οι καλύτεροι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση


Για να είστε καλή υποψήφια για λιποαναρρόφηση, πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για αυτό που η διαδικασία μπορεί να σας προσφέρει. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η λιποαναρρόφηση μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση σας, αλλά δεν θα δημιουργήσει το ιδανικό σώμα και ούτε θα αναγκάσει τους άλλους να σας συμπεριφέρονται διαφορετικά. Προτού προχωρήσετε στην επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητήστε τις με το χειρουργό σας.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση είναι άνθρωποι με κανονικό και σταθερό βάρος, ελαστικό δέρμα και περιοχές όπου παρατηρείται περίσσεια λίπους. Πρέπει να είναι υγιείς, ψυχολογικά σταθεροί και ρεαλιστικοί στις προσδοκίες τους. Η ηλικία δεν είναι σημαντική παράμετρος. Εντούτοις, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς μπορεί να έχουν χάσει σημαντικό μέρος από την ελαστικότητα του δέρματός τους και να μη μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με έναν νεώτερο ασθενή.

Η λιποαναρρόφηση εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο για άτομα με ιατρικά προβλήματα όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, κακή κυκλοφορία του αίματος, κτλ.



Προγραμματισμός της επέμβασης


Στην αρχική επίσκεψη, ο χειρουργός θα αξιολογήσει την υγεία σας, θα διαπιστώσει τα σημεία όπου βρίσκεται η περίσσεια του λίπους και θα εκτιμήσει την ελαστικότητα του δέρματος σας. Ο γιατρός θα σας αναλύσει ποια μέθοδος είναι η πιο κατάλληλη για σας.

Παραδείγματος χάριν, εάν θεωρείτε ότι χρειάζεστε λιποαναρρόφηση στην κοιλιά, μπορεί ο χειρουργός να διαπιστώσει ότι μια κοιλιοπλαστική θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα σας.

Να είστε ειλικρινείς στη συζήτηση των προσδοκιών σας με το χειρουργό σας. Πρέπει να είναι και εκείνος εξίσου ειλικρινής με εσάς, περιγράφοντας τη διαδικασία λεπτομερώς και εξηγώντας τους κινδύνους και τους περιορισμούς της.



Παίρνοντας τις απαντήσεις που χρειάζεστε


Είναι σημαντικό ο γιατρός σας να είναι πλαστικός χειρουργός και μάλιστα μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. Αυτό διασφαλίζει για εσάς την απαραίτητη εκπαίδευση του χειρουργού σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

Τα άτομα που σκέφτονται να κάνουν λιποαναρρόφηση αισθάνονται συχνά λίγο μπερδεμένα από τον αριθμό των επιλογών, των τεχνικών και των διαφόρων «ονομάτων» που προωθούνται σήμερα. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να σας βοηθήσει. Στην απόφαση για τη σωστότερη προσέγγιση του προβλήματός σας, ο γιατρός θα κρίνει την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, το κόστος και την καταλληλότητα της κάθε μεθόδου σε σχέση με το δικό σας πρόβλημα. Αυτή η κρίση, μια ικανότητα που αναπτύσσεται μέσω της επιστημονικής κατάρτισης και της εμπειρίας, θα βοηθήσει ώστε να αποτραπούν και οι πιθανές επιπλοκές από το χειρουργείο.



Προετοιμασία για το χειρουργείο


Ο χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για τη διατροφή σας, το κάπνισμα, και τη λήψη ή την αποφυγή βιταμινών και ορισμένων φαρμάκων.
Επίσης, ενώ κάνετε τις προετοιμασίες, φροντίστε να έχετε κανονίσει να σας οδηγήσει κάποιος σπίτι μετά από την επέμβαση.



Πού γίνεται η επέμβαση


Η λιποαναρρόφηση γίνεται στο νοσοκομείο και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Αν η ποσότητα του λίπους που χρειάζεται να αφαιρεθεί είναι μεγάλη, είναι πιθανό να χρειασθεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για ένα βράδυ.



Αναισθησία για τη λιποαναρρόφηση


Μαζί με το χειρουργό σας θα επιλέξετε τον τύπο αναισθησίας για την επέμβασή σας.

Εάν η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί είναι μικρή, συνήθως η αναισθησία είναι συνδυασμός τοπικής με κάποιο ηρεμιστικό.

Αν η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί είναι μεγαλύτερη, η γενική αναισθησία αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδο.



Η επέμβαση


Ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει η λιποαναρρόφηση ποικίλλει. Εξαρτάται κυρίως από την έκταση της περιοχής που θα γίνει η λιποαναρρόφηση και την ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί.

Κατά τη λιποαναρρόφηση εντοπισμένες εναποθέσεις λίπους αφαιρούνται σε μια ή περισσότερες περιοχές του σώματος. Μέσω μιας μικρής τομής, ένας στενός σωλήνας (ή κάνουλα) εισέρχεται κάτω από το δέρμα και με παλινδρομικές κινήσεις σπάει τα λιποκύτταρα και ταυτόχρονα αναρροφά τα κομμάτια τους.

Μαζί με το λίπος αφαιρούνται και σωματικά υγρά τα οποία πρέπει να αναπληρώνονται με ορό από τη φλέβα. Γι’αυτό το λόγο είναι απαραίτητο η επέμβαση να γίνεται σε νοσοκομείο και υπό άμεση ιατρική παρακολούθηση.



Παραλλαγές της τεχνικής


Η βασική τεχνική λιποαναρρόφηση, όπως περιγράφεται ανωτέρω, χρησιμοποιείται στους περισσότερους ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτήν την διαδικασία.

Διάφορες παραλλαγές έχουν εισαχθεί με την πάροδο των ετών:

·         Η οιδηματώδης τεχνική έγχυσης αναπτύχθηκε για να μειώσει την απώλεια υγρών κατά τη λιποαναρρόφηση. Πριν από την έναρξη του χειρουργείου κάποια συγκεκριμένη ποσότητα υγρού εγχύεται στο λίπος που πρόκειται να αναρροφηθεί. Αυτό διευκολύνει τη δίοδο της κάνουλας αναρρόφησης και μειώνει την απώλεια σωματικών υγρών.

·         Η λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια υπερήχων χρησιμοποιεί την ενέργεια υπερηχητικών κυμάτων (που μεταφέρονται μέσω της κάνουλας) για να καταστρέψει τα λιποκύτταρα πιο εύκολα και στη συνέχεια να τα αναρροφήσει. Χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία σε δύσκολες περιοχές όπως η πλάτη, η γυναικομαστία στους άνδρες ή σε διόρθωση αποτελεσμάτων παλαιάς λιποαναρρόφησης.



Κάθε επέμβαση εγκυμονεί κάποιους κινδύνους


Η λιποαναρρόφηση είναι γενικά ασφαλής επέμβαση, εφόσον ο ιατρός είναι κατάλληλα καταρτισμένος, οι ασθενείς επιλέγονται προσεκτικά και η επέμβαση γίνεται σε κατάλληλα εξοπλισμένο χειρουργείο.

Αν και σπάνια, επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν. Οι κίνδυνοι αυξάνονται εάν ένας μεγαλύτερος αριθμός περιοχών αντιμετωπίζεται συγχρόνως ή εάν η ποσότητα του λίπους που αναρροφάται είναι πολύ μεγάλη.

Οι τομές της λιποαναρρόφησης είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρές και γίνονται σε σημεία που δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου. Ανωμαλίες και «λακκούβες» στο δέρμα μετά από τη λιποαναρρόφηση παρατηρούνται σε ελάχιστες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε πιο ηλικιωμένα άτομα.

Είναι πιθανό η περιοχή της λιποαναρρόφησης να είναι μουδιασμένη για μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο και σίγουρα θα εμφανίσει μελανιές που διαρκούν περίπου δέκα ημέρες.



Μετά από την επέμβαση


Μετά από την επέμβαση θα φοράτε έναν ελαστικό κορσέ πάνω από την περιοχή όπου έγινε η λιποαναρρόφηση ούτως ώστε να μειωθεί το πρήξιμο και οι μελανιές στο λιγότερο δυνατό. Ο κορσές αυτός φοριέται όσο το δυνατόν περισσότερο καθημερινά για περίπου ένα μήνα.

Για μερικές ημέρες μετά το χειρουργείο θα παίρνετε και κάποιο αντιβιοτικό.

Μην αναμένετε να φανεί το αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα του χειρουργείου. Αυτό χρειάζεται λίγες εβδομάδες. Ο πόνος σπανίως αποτελεί πρόβλημα. Εύκολα ελέγχεται με τα κλασικά παυσίπονα.



Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες


Η επούλωση είναι μια σταδιακή διαδικασία. Ο χειρουργός σας θα σας ζητήσει να σηκωθείτε και να αρχίσετε να περπατάτε το συντομότερο δυνατόν. Μια εβδομάδα αργότερα θα αισθάνεστε πολύ καλά και τότε είναι ο χρόνος όπου και θα κοπούν τα ράμματα.

Έντονη δραστηριότητα και γυμναστική επιτρέπεται μετά από ένα μήνα περίπου.

Ορισμένες επισκέψεις στο ιατρείο θα χρειασθούν για να παρακολουθήσει ο ιατρός τη μετεγχειρητική σας πορεία.



Το νέο λουκ


Θα δείτε μια αξιοπρόσεχτη διαφορά στη μορφή και το σχήμα του σώματος σας αρκετά σύντομα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Εντούτοις, η βελτίωση θα γίνει ακόμα προφανέστερη μετά από περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες, όταν υποχωρήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του πρηξίματος.

Μην περιμένετε να χάσετε κιλά από αυτό το χειρουργείο. Το σχήμα του σώματος αλλάζει τοπικά μόνον.

Εάν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές, θα είστε πιθανώς πολύ ευτυχείς με τα αποτελέσματα της επέμβασης σας. Θα διαπιστώσετε ότι τα ρούχα σας είναι πολύ πιο άνετα και το σώμα σας έχει όμορφο σχήμα.

soyoucult.com


Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.