Κοιλιά και εγκυμοσύνη: Και τώρα που εμφανίσθηκαν οι ραγάδες και η χαλάρωση τι γίνεται;



Ένα πολύ συχνό πρόβλημα στις γυναίκες που γίνονται μητέρες είναι η εμφάνιση ραγάδων και χαλάρωσης στο δέρμα της κοιλιάς τους κατά την εγκυμοσύνη και μετά το πέρας αυτής.
 Γράφει ο
dr. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΑΧΟΣ 
πλαστικός χειρουργός
Όλοι μας έχουμε ακούσει κάποια ιστορία ή έχουμε δει με τα μάτια μας για κάποια γυναίκα που “γέμισε” ραγάδες στην εγκυμοσύνη της και αντίθετα για κάποια άλλη που το δέρμα της έμεινε αναλλοίωτο. Όλοι έχουν να προτείνουν την “τάδε” κρέμα ή λάδι που κάνει θαύματα, κτλ. Άλλοι λένε να πίνεις πολλά νερά, άλλοι να γυμνάζεσαι, άλλοι να μην πάρεις πολλά κιλά.


  Ποια είναι η θέση της επιστήμης για αυτό το πρόβλημα που όντως ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες; 

Η απάντηση είναι λίγο αποκαρδιωτική, αλλά λίγο πολύ την υποψιαζόμαστε όλοι. Κανένα προϊόν (κρέμα, λάδι, κτλ) δεν έχει αποδειχθεί πως μπορεί να κάνει κάτι για την πρόληψη των ραγάδων και της χαλάρωσης στο δέρμα της κοιλιάς κατά την εγκυμοσύνη. Μόνο το γεγονός της πρόσληψης πολλών επιπλέον κιλών μπορεί να θεωρηθεί ως σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας και αυτό πάλι υπό αίρεση. Όλα τα υπόλοιπα είναι δοξασίες, λαϊκοί μύθοι, διαφήμιση, και άλλα πολλά.

 - Δηλαδή, το να χρησιμοποιεί μια έγκυος κρέμες είναι κακό; Η απάντηση είναι όχι, σαφώς και δεν είναι κακό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να της διασφαλίσει πως δεν θα εμφανίσει ραγάδες ή ότι το δέρμα της δεν θα χαλαρώσει.

 - Άρα, να μην χρησιμοποιεί καθόλου κρέμα. Ούτε αυτό έχει επιστημονική βάση. Ένα δέρμα που είναι ενυδατωμένο, ενδεχομένως να “αντέχει” καλύτερα από ένα που δεν είναι, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά αδιάσειστα στοιχεία γι'αυτό.

 - Τι πρέπει να κάνει λοιπόν μια έγκυος για να προλάβει την εμφάνιση των ραγάδων και της χαλάρωσης; Το σπουδαιότερο που μπορεί να κάνει, είναι να φροντίσει να μην πάρει πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη (και όχι βέβαια μόνο για να μην κάνει ραγάδες). Επίσης, το να έχει το δέρμα της κοιλιάς ενυδατωμένο (και όχι μόνο της κοιλιάς) δεν αποτελεί κακιά ιδέα.

 - Τελικά, πως θα ξέρει μια έγκυος αν θα εμφανίσει ραγάδες ή όχι; Δυστυχώς, δεν μπορεί να το γνωρίζει εκ προοιμίου. Ο πιο καλός προγνωστικός παράγοντας είναι ο κληρονομικός. Το DNA πάνω απ'όλα αποφασίζει ποια γυναίκα θα εμφανίσει ραγάδες και έτσι αν έχει εμφανίσει η μαμά, η αδερφή, η θεία κτλ, παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο, αλλά όχι το μοναδικό.

Και τώρα που εμφανίσθηκαν οι ραγάδες και η χαλάρωση τι γίνεται;


Αν ανήκετε σε αυτήν την άτυχη κατηγορία γυναικών, τότε καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής. Κατ' αρχήν, για όσο χρονικό διάστημα θηλάζει μια γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη της, δεν είναι ιατρικά αποδεκτό να κάνει κάποια θεραπεία για τις ραγάδες και τη χαλάρωση. Δεύτερον, το δέρμα έχει ελαστικότητα (ειδικά αν η ηλικία της γυναίκας που μόλις γέννησε νεαρή) και “μαζεύει” αρκετά τους πρώτους μήνες μετά την εγκυμοσύνη, ορισμένες φορές εντυπωσιακά πολύ. Επίσης, οι ραγάδες, άπαξ και εμφανισθούν, είναι αδύνατον το δέρμα να επιστρέψει στην πρότερή του κατάσταση και όψη. Πάντα, κάτι θα φαίνεται. Ενδεχομένως όχι στην ίδια ένταση και έκταση με πριν, αλλά οι ραγάδες ποτέ δεν εξαφανίζονται πλήρως.

Αν η χαλάρωση επιμένει και είναι ενοχλητική, τότε η πλέον αποτελεσματική λύση είναι η κοιλιοπλαστική. Στην επέμβαση αυτή, αφαιρείται συνήθως το δέρμα που βρίσκεται κάτω από τον  ομφαλό και μέχρι τη γραμμή του μπικίνι και ταυτόχρονα γίνεται και μια συρραφή των ορθών κοιλιακών μυών που χαλαρώνουν μετά τις εγκυμοσύνες. Το δέρμα που αφαιρείται είναι αυτό που έχει και τις περισσότερες ραγάδες, οπότε το κέρδος είναι πολλές φορές διπλό: και εξαφάνιση της χαλάρωσης και λιγότερες ραγάδες. Βέβαια, η κοιλιοπλαστική δεν παύει να είναι μια επέμβαση και αυτό συνεπάγεται νοσηλεία, μετεγχειρητική πορεία, πιθανές επιπλοκές, κλπ. Η πλειονότητα όμως των γυναικών που υποβάλλονται σε αυτήν την επέμβαση είναι πολύ ευχαριστημένες από το αποτέλεσμα και ας έχουν μια τομή στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους μεγαλύτερη και από αυτήν μιας καισαρικής.

Και τι κάνουμε μόνο για τις ραγάδες; Όπως ανέφερα και προηγουμένως δεν υπάρχει καμία μέθοδος που να τις εξαφανίζει πλήρως. Μπορεί κανείς όμως να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα τους, αν κάνει κάποια θεραπεία όπως fractional laser ή needling. Και οι δύο μέθοδοι προκαλούν μία μορφή τραύματος στο δέρμα (θερμικό έγκαυμα το laser, μηχανικό τραύμα το needling), με αποτέλεσμα αυτό να απαντά με “επούλωση”. Η τελευταία συνίσταται κυρίως στην παραγωγή ινών κολλαγόνου στην περιοχή του δέρματος που ονομάζεται χόριο και αυτό οδηγεί σε ένα δέρμα πιο σφριγηλό, πιο ελαστικό και με νεανικότερη όψη.


Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου είδους προβλήματος (χαλάρωση ή/και ραγάδες στο δέρμα της κοιλιάς μετά από εγκυμοσύνη) είναι η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο Ιατρό και η διεξοδική συζήτησή του και των δυνατοτήτων αντιμετώπισής του.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνείστε με το γιατρό στο 210 6754764


Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.