Ελληνικός καφές και δίαιτα. Ο καφές αγαπά τις γυναίκες!

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που προσπαθεί να χάσει ή θέλει να διατηρεί ένα σωστό σωματικό βάρος ρωτάει: « ελληνικό καφέ μπορώ να πίνω;».

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει να κάνει με τις θερμίδες που έχει αυτός καθ’ αυτός ο ελληνικός καφές, καθώς είναι σχεδόν μηδενικές, αλλά με το πόσο ζάχαρη και γάλα θα προσθέσουμε.

Αυτό λοιπόν που θα λέγαμε είναι ότι ο ελληνικός καφές αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ακόμη και για όσους είναι σε δίαιτα. Πίνεται συνήθως χωρίς γάλα ή με ελάχιστο. Δεν απαιτεί προσθήκη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης.

Έτσι ακόμη και όσοι τον θέλουν λίγο πιο γλυκό δεν βάζουν πάνω από μια κουταλιά του γλυκού, η οποία δεν αποδίδει πάνω από 20 θερμίδες.

 Κατά συνέπεια, οι θερμίδες που θα πάρουμε από ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ δεν είναι πάνω από 20 – 30, ανάλογα πάντα με τον τρόπο παρασκευής του.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι άλλα είδη καφέ, όπως ένας καπουτσίνο ή καφέδες και ροφήματα καφέ με αφρόγαλα ή κρέμα, μπορεί να έχουν πάνω από 100 θερμίδες (φτάνοντας μέχρι και τις 300!), σίγουρα η κατανάλωση ελληνικού καφέ αποτελεί μια ιδανική επιλογή, ακόμα και για όσους βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.


Για να δούμε γενικά τις επιδράσεις του καφέ στον οργανισμό μας:

- Πρωινός καφές και μεταβολισμός: Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τη Διατροφή και την Υγεία ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%! Θα το φανταζόσουν ποτέ; Κι όμως. Η καφεΐνη που περιέχει επιταχύνει το μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό ακόμη και 3 ώρες μετά την κατανάλωση του καφέ.

- Ο καφές επιλέγει τις γυναίκες! Κι όμως, ο καφές σε αγαπά. Περισσότερο από τους άνδρες. Δεν με πιστεύεις; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μεταβολίζεται με διαφορετική ταχύτητα στα δύο φύλα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στις γυναίκες (κατά 25 %) συγκριτικά με τους άνδρες. Και όταν ακούς τη λέξη ταχύτητα πριν από τον μεταβολισμό, τότε να είσαι σίγουρη πως μιλάμε για μεγαλύτερη καύση θερμίδων!  Άλλωστε η δράση της καφεΐνης στην οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί ένα σημαντικό λόγο που η ίδια χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος.

- Αντιοξειδωτική δράση υπέρ του μεταβολισμού: Επιπρόσθετα, η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), που διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις.

- Το μυστικό για μεγαλύτερη αντοχή στη γυμναστική: Σκέφτηκες ποτέ πως μπορεί ένας καφές, στα πλαίσια ενός σωστού τρόπου διατροφής, να είναι το συστατικό που λείπει από τη γυμναστική σου; Η δράση του και συγκεκριμένα της καφεΐνης, μπορεί να αυξήσει την απόδοσή σου, την αντοχή σου και εν τέλει να βοηθήσει να μείνεις πιστή στη εξάσκηση. Κι όσο περισσότερο επιμένεις στη γυμναστική, τόσο πιο fit και αδύνατη θα είσαι...


*Τα τελευταία χρόνια οι διαιτολόγοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στις πολυφαινόλες, φυσικά αντιοξειδωτικά, που θωρακίζουν από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, με αποτέλεσμα να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις). Σε πρόσφατη σε δημοσίευση του γνωστού επιστημονικού περιοδικού Journal of Agriculture and Food Chemistry σχετικά με την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων, ο καφές κατατάχθηκε σε υψηλότερη θέση! 
 Συγκεκριμένα, η μέση περιεκτικότητα «αντιοξειδωτικών» πολυφαινολών ανάλογα με τον καφέ που θα επιλέξεις είναι:
 - 1 φλιτζανάκι (100ml) ελληνικού καφέ περιέχει 90-110mg. 
 - 1 φλιτζάνι (200ml) στιγμιαίου καφέ περιέχει  280-560mg πολυφαινολών (εξαρτάται από την προέλευσή & ποικιλία του καφέ, τη μέθοδος καβουρντίσματος και άλεσης) 
 - 1 φλιτζάνι (200ml) ντεκαφεϊνέ περιέχει την ίδια ποσότητα, 280-560mg! ση συγκριτικά με άλλα ροφήματα όπως είναι για παράδειγμα το τσάι. 

**Για τους επιστήμονες ο καφές είναι ωφέλιμος και αφού καταναλωθεί καθώς όπως επισημαίνουν το κατακάθι του είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που κρύβει ο καφές εξακολουθούν να υπάρχουν και στο κατακάθι του και μάλιστα εκεί συχνά απαντώνται και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις! Η Maria-Paz de Peña και οι συνάδελφοί της επισημαίνουν στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry πως οι φαινόλες που κάνουν το διάσημο ρόφημα τόσο ωφέλιμο μπορούν να εξαχθούν από τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ και να αξιοποιηθούν.
Χρησιμοποιώντας τρείς διαφορετικές μεθόδους, κατάφεραν να απελευθερώσουν τις ενώσεις αυτές από κατακάθια καφέ –τα οποία συνήθως καταλήγουν στον κάδο της κουζίνας– και όπως τονίζουν οι δυνατότητές τους υπερβαίνουν αυτές της μιας κούπας. Εάν χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα τροφίμων μπορούν να βελτιώσουν τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες άλλων προϊόντων τροφίμων, υποστηρίζουν.
Το τελευταίο διάστημα οι μελέτες για τα οφέλη του καφέ διαδέχονται η μια την άλλη. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή του βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, περιορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας και παρέχει «ασπίδα» προστασίας κατά του καρκίνου του ήπατος. μειώνοντας τις σχετικές πιθανότητες σε ποσοστό 14%. Επίσης, η κατανάλωση καφέ, λένε οι ειδικοί, μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εκδήλωσης και μιας άλλης μορφής καρκίνου, του μελανώματος.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΠΑΧΑΙΝΕΙ;

Αν όμως ο καφές κάνει καλό στο μεταβολισμό και καίει για σένα θερμίδες, τι είναι αυτό που σου κάνει... "κακό"; Μα φυσικά τα συνοδευτικά. Λίγη ζάχαρη παραπάνω, έξτρα γαλατάκι ή ακόμη και κρέμα γάλακτος και βέβαια έρχονται από το διπλανό πιατάκι και τα συνοδευτικά μπισκοτάκια, κουλουράκια και κρουασανάκια! 

 Για να μην μιλήσουμε για τους διάφορους καφέδες-γλυκά που περιέχουν σαντιγί, σοκολάτα, καραμέλα και γενικότερα συστατικά που φτιάχνουν ολόκληρη τουρτα... ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτού του είδους τα ροφήματα, δεν θεωρούνται καφές, αλλά επιδόρπιο με καφέ και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν στον μεταβολισμό αφού είναι πλήρεις λιπαρών και θερμίδων!

Alternative Tips: Οι επιλογές για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη είναι απεριόριστες! Κάνε μια βόλτα στο super market, δοκίμασε τις παρακάτω γλυκαντικές ουσίες και αντικατάστησε τη ζάχαρη με όποια σου ταιριάζει καλύτερα στη γεύση.

1. Σουρκαλόζη - Η γλυκύτητά της ξεπερνά αυτήν της ζάχαρης κατά 600 φορές. Δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό για παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου δεν περιέχει θερμίδες. Αποτελεί καλή γλυκιά πηγή για τους διαβητικούς, διότι δεν επηρεάζει τη γλυκόζη ή την ινσουλίνη του αίματος.
2. Φρουκτόζη: Την συναντάμε στα φρούτα και σε ορισμένα λαχανικά. Έχεί περίπου τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη, με τη διαφορά πως είναι πιο γλυκιά. Έτσι με μικρότερη ποσότητα μπορούμε να έχουμε το ίδιο γλυκιά γεύση. Η θερμιδική της απόδοση είναι 4 kcal / gr και έχει γλυκαιμικό δείκτη 19, δηλαδή στο 1/3 σε σχέση με την κανονική ζάχαρη!
3. Στέβια: Θεωρείται απόλυτα ασφαλής ουσία χωρίς θερμίδες και είναι 150 έως 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση ή διαβήτη τύπου ΙΙ.






πληροφορίες από: tlife.gr , neadiatrofis.gr

Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.