Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, στο Ζάππειο από τον Π.Σ.Φ.



Εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και των Επιστημονικών τμημάτων του Π.Σ.Φ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Φυσικοθεραπείας και την Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας ( 30 Σεπτεμβρίου), που καθιερώθηκε με το Νόμο 4486/2017.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από το Ζάππειο, θα επεκταθούν σε όλα τα περιφερειακά τμήματα και θα κορυφωθούν την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε όλα τα εργαστήρια Φυσικοθεραπείας. Από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιούνται δωρεάν δοκιμασίες για την πρόληψη των πτώσεων σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια φυσικοθεραπευτήρια.
 
Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 2017


Εκδήλωση στο Ζάππειο την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου τις ώρες 11:00-20:00

Κίνηση για την Υγεία



«Μείνε Δραστήριος σε Κάθε Ηλικία - Δώσε Ζωή στα Χρόνια Σου»

Η Παγκόσμια  Ημέρα Φυσικοθεραπείας (ΠΗΦ) έχει καθιερωθεί και εορτάζεται  κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ιδρύθηκε το 1951 η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών (World Confederation for Physical Therapy - WCPT)) και συμπληρώνει  φέτος 66 χρόνια ζωής.

Η  ημέρα αυτή σηματοδοτεί την ενότητα και την αλληλεγγύη της Φυσικοθεραπευτικής  κοινότητας σε όλο τον κόσμο και  έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας σχετικά με την καθοριστική συμβολή του Φυσικοθεραπευτή στην βελτίωση της  υγείας, της κινητικότητας, της ανεξαρτησίας τους και της ποιότητας ζωής.

Από το 2008 η WCPT καθιέρωσε την «Κίνηση για την Υγεία» ως θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας. Οι Φυσιοθεραπευτές ως ειδικοί  στην κίνηση και την άσκηση, με βαθειά και εμπεριστατωμένη γνώση των προδιαθεσικών παραγόντων, της παθολογίας και των πιθανών επιπτώσεων σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα, είναι οι ιδανικοί επαγγελματίες για την επιλογή, προώθηση,  καθοδήγηση, συνταγογράφηση και διαχείριση της άσκησης.

 Άσκηση που προάγει την υγεία, την ευεξία και την καλή φυσική κατάσταση.

 Φέτος, το μήνυμα της εκστρατείας της ΠΗΦ «Μείνε Δραστήριος σε Κάθε Ηλικία - Δώσε Ζωή στα Χρόνια Σου» απευθύνεται σε άτομα  μέσης και μεγάλης ηλικία, που δικαιούνται να έχουν όχι μόνο χρόνια πολλά αλλά γεμάτα ζωή και ζωντάνια.

Ιδιαίτερα που αυτή τη χρονιά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization- WHO) στην 69η Συνέλευσή της το Μάϊο του 2016 υιοθέτησε μια Παγκόσμια Στρατηγική και ένα Σχέδιο Δράσης για την Γήρανση και την Υγεία 2016-2020 σύμφωνα με το οποίο ο καθένας μπορεί να απολαμβάνει την ανεξαρτησία του αλλά και την μακροζωία του με υγεία.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, δυσχεραίνεται η κίνηση τους και ταυτόχρονα μειώνεται η ποιότητα ζωής.

Οι Φυσικοθεραπευτές, οι ειδικοί της άσκησης, της κίνησης και της λειτουργίας, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της κινητικότητα και της ανεξαρτησίας.

Μέσα από συμβουλές και προγράμματα άσκησης, οι Φυσικοθεραπευτές βοηθούν τους ηλικιωμένους ανθρώπους  να αποφύγουν  μακροπρόθεσμα δυσλειτουργίες που μπορεί να τους καθηλώσουν.

Διατηρώντας τους ανθρώπους δραστήριους και ανεξάρτητους για όσο το δυνατόν

μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Φυσικοθεραπεία, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι μια καλή επένδυση, καθώς:

 «επανεκπαιδεύει την ατομική ικανότητα, αυξάνει την ανεξαρτησία, βελτιώνει τη συμμετοχή και μπορεί να μειώσει το κόστος φροντίδας και υποστήριξης».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
• Μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος κινητικού περιορισμού των ανθρώπων με φυσική δραστηριότητα
• Περισσότεροι από το 1/3 των ανθρώπων πάνω από 70 χρόνων αδυνατούν να

ακολουθήσουν τις βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για σωματική άσκηση.

Οι Φυσικοθεραπευτές είναι οι ειδικοί στο να βοηθούν ανθρώπους που δεν μπορούν να ακολουθήσουν πρόγραμμα άσκησης –λόγω ασθένειας ή προχωρημένης ηλικίας– να γίνουν πιο δραστήριοι.

Δουλεύουν με όλους τους ανθρώπους για να βελτιώσουν την κινητικότητα και λειτουργικότητά τους.


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών συμμετέχει και προτείνει δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τα Περιφερειακά Τμήματα.

Στην Αττική διοργανώνεται εκδήλωση στο Ζάππειο την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και τις ώρες 11:00-20:00 με πολυποίκιλες δράσεις που θα αναδείξουν  την Επιστήμη της Φυσικοθεραπείας, την χρησιμότητά της στους πληθυσμούς τόσο για την Αποκατάσταση της Υγείας όσο και για την πρόληψη παθήσεων και κακώσεων του Μυοσκελετικού συστήματος, του Κεντρικού Νευρικού συστήματος, του Καρδιοαναπνευστικού συστήματος ,των παιδιατρικών, γυναικολογικών , γηριατρικών παθήσεων και για την πρόληψη και βελτίωση των ψυχικών παθήσεων.
Επίσης θα αναδειχτεί πως παρεμβαίνουν οι φυσικοθεραπευτές και έχουν ρόλο σε νοσήματα όπως διαβήτης, υπέρταση και καρκίνο.

Τα Επιστημονικά Τμήματα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ)  θα συμμετέχουν στην εκδήλωση με παροχή οδηγιών και συμβουλών στους πολίτες κάθε ηλικίας και με  διανομή ενημερωτικού υλικού.

Έτσι με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από το Ζάππειο Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), με σύνθημα «Μείνε Δραστήριος σε Κάθε Ηλικία - Δώσε Ζωή στα Χρόνια Σου», θέλει να αναδείξει την καθοριστική συμβολή του Φυσικοθεραπευτή στην βελτίωση της  υγείας, της κινητικότητας, της ανεξαρτησίας και της ποιότητας ζωής των Πολιτών, με παρεμβάσεις σε όλες τις παθήσεις καθώς και στην πρόληψη των παθήσεων, συμβάλλοντας  στην εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα Υγείας και  την Εθνική μας Οικονομία.



Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.