2ήμερο αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Υγεία» στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που άνοιξε τις πόρτες του στις 24 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε με εντυπωσιακή προσέλευση μαθητών στην εκπαιδευτική ζώνη και δεκάδες προσκεκλημένους σκηνοθέτες από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο να παρουσιάζουν τις ταινίες τους και να συζητούν με το κοινό.



Το πρώτο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης, στις 27 και 28 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε  διημερίδα με θέμα «Κινηματογράφος και Υγεία» με την προβολή 15 ντοκιμαντέρ σχετικών με την υγεία, που αποτέλεσαν αφορμή για διάλογο μεταξύ των δημιουργών τους και των προσκεκλημένων ιατρών. 

Η διημερίδα υποστηρίχθηκε από τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο της Μεσσήνης και είχε στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για φλέγοντα θέματα που αφορούν την υγεία.



Συγκεκριμένα, η παιδίατρος Έφη Θεοδωρακοπούλου και ο σκηνοθέτης της ταινίας «Τα πρόσωπα της Λαφόρα» Denis Bojic από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη συζήτησαν για τη Λαφόρα, τη σπάνια και θανατηφόρο μορφή επιληψίας που προσβάλλει παιδιά και εφήβους, καθώς και τη λεπτή γραμμή μεταξύ αισθητικής και ηθικής στην κινηματογράφηση ασθενών με σπάνιες ασθένειες. Ο  γυναικολόγος Δημήτρης Τζωρτζίνης μίλησε με αφορμή την ταινία «Μικρά αστέρια» για το σθένος των οικογενειών που στηρίζουν τα νεαρά μέλη τους που ζουν με θανατηφόρες αρρώστιες, καθώς και για την προσπάθεια των γυναικολόγων να προλαμβάνουν τέτοιου είδους προβλήματα. Το ντοκιμαντέρ «A certain kind of light» για τον Γουίλ Αλεξάντερ, έναν αμερικανό πάστορα που καλεί τους ασθενείς να αφηγηθούν τις ιστορίες τους, ανέλυσε ο Μιχάλης Μιχαήλ, ακτινολόγος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσήνης. Ο κος Μιχαήλ ανέφερε ότι το μέλλον της ιατρικής στις ΗΠΑ δεν είναι η υψηλότερη τεχνολογία, αλλά η καθολική φροντίδα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και ότι στις ψυχοσωματικές νόσους η ψυχολογική υποστήριξη και η πίστη μπορούν να κάνουν θαύματα. Ο Damien Marti, συνσκηνοθέτης της ταινίας «Βουκεφάλας» που πραγματεύεται τον σοβαρό τραυματισμό της αμαζόνας της Εθνικής Ομάδας Ιππασίας της Ελβετίας, Celine van Till, συζήτησε με την Αλεξάνδρα
Καραβασίλη, ειδική ιατρό φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, για το πώς είναι να ζεις με μια αόρατη αναπηρία και πώς ανακτάς το σώμα σου μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό. Η σκηνοθέτις Ανιές Σκλάβου παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Βυζιά» και συζήτησε με την παθολόγο/ογκολόγο και διευθύντρια του ΕΣΥ, Χαρά Γεωργαντά, η οποία έδωσε τη δική της συμβουλή για μια υγιή ζωή: την αναζήτηση της αρμονίας μέσω των ειλικρινών ανθρώπινων σχέσεων, της τέχνης και της φύσης. Εισήγηση για την αλήθεια και τους μύθους γύρω από την κατανάλωση ζάχαρης πραγματοποίησε ο Μιχάλης Μπορνόβας, χειρουργός οδοντίατρος, μέλος ΟΣΜ, ενώ ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, ενημέρωσε το κοινό για τις εξελίξεις γύρω από τη θεραπεία του διαβήτη και τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ταξίδι στο θαύμα: Απελευθέρωση από την ινσουλίνη». Η Τέση Λαζαράτου, ψυχοθεραπεύτρια, έδωσε τη δική της οπτική για το ντοκιμαντέρ «Manic» και ο Φώτης Καγγελάρης, διδάκτωρ ψυχοπαθολογίας και συγγραφέας, συζήτησε με το κοινό για το στίγμα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας με αφορμή το ντοκιμαντέρ «I am borderline» .


Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και φέτος στην εκπαιδευτική ζώνη που πραγματοποιείται με τη βοήθεια των διευθυντών πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Α΄βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης της Μεσσηνίας.


Το μαραθώνιο προβολών πλαισίωσε και συνεχίζει να πλαισιώνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως σεμινάρια, συναυλίες, θεατρική παράσταση, εικαστική έκθεση και εκπαιδευτικές επισκέψεις.



Διοργάνωση

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και είχε την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας, η Φάρις (κοινωφελής πολιτιστική επιχείρηση του δήμου Καλαμάτας), και το πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.



Το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Υγεία» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Έχει επίσης την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.


Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.