Ρήξη δικεφάλου βραχιονίου

Με τον όρο “ρήξη δικεφάλου βραχιονίου” αναφερόμαστε συνήθως στη ρήξη (αποκόλληση) του ομώνυμου τένοντα από τη θέση πρόσφυσής του στην κερκίδα.

Πώς εμφανίζεται και πώς την αντιμετωπίζουμε; Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, πιστοποιημένος Αθλητίατρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (International Olympic Committee) κ. Γεώργιος Κόλλιας μιλάει στην Πελίνα Θεοδοσίου: 


"Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς αποτελείται από δύο μυϊκές γαστέρες, τη μακρά και τη βραχεία, οι οποίες εκφύονται (ξεκινούν) από το άνω χείλος της ωμογλήνης και την κορακοειδή απόφυση αντίστοιχα. Οι δύο γαστέρες συνενώνονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας το δικέφο μυ, ο οποίος καταφύεται (καταλήγει) με μορφή τένοντα στο άνω τμήμα της κερκίδας (σε ένα σημείο που ονομάζεται δικεφαλικό όγκωμα).
Η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου είναι η μερική ή πλήρης αποκόλληση του τένοντα από το δικεφαλικό όγκωμα." λέει ο γιατρός.
"Η ρήξη δικεφάλου βραχιονίου παρατηρείται κυρίως σε άνδρες 30-40 ετών και αφορά στο επικρατές άνω άκρο. Κατά κανόνα συμβαίνει σε θέση 90ο του αγκώνα, όταν η άρθρωση εκτελεί έκταση υπό αντίσταση (έκκεντρη φόρτιση του δικεφάλου μυός) πχ έκταση αγκώνα κατά την ενδυνάμωση του δικεφάλου με ελεύθερα βάρη στο γυμναστήριο." συνεχίζει ο κ. Κόλλιας.

"Η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή και εκδηλώνεται κλινικά με: χαρακτηριστικό ήχο, πόνο,οίδημα (πρήξιμο) και εκχύμωση (μελανιά) στην πάσχουσα περιοχή και αδυναμία πρηνισμού/ υπτιασμού του αντιβραχίου. Η ρήξη διαγιγνώσκεται εύκολα, τόσο κλινικά, όσο και απεικονιστικά, με διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας." αναφέρει ο γιατρός και συνεχίζει: "Η θεραπεία είναι κατά βάση χειρουργική. Σε σπάνιες περιπτώσεις μικρών ρήξεων και ελάχιστων λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς (υπερήλικες) μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη συντηρητική (μη χειρουργική θεραπεία). Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, υπάρχει ένδειξη για χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης.
Η χειρουργική τεχνική, περιλαμβάνει τη διενέργεια μικρής τομής στο ύψος της πρόσθιας επιφάνειας του αγκώνα και την εύρεση του αποσπασμένου τένοντα. Στη συνέχεια, με ειδικές άγκυρες (βίδες που διαθέτουν ράμματα) ράβουμε τον τένοντα του δικεφάλου και τον καθηλώνουμε σην ανατομική του θέση." και καταλήγει: "Μετεγχειρητικά, ο ασθενής φέρει νάρθηκα για λίγες ημέρες και εντάσσεται σε ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Τα χειρουργικά αποτελέσματα είναι άριστα και η επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι εντυπωσιακή." 

* Ο κ. Γεώργιος Κόλλιας, είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, πιστοποιημένος Αθλητίατρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA)
Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.