Τεντώνετε τις αρθρώσεις σας; Διαβάστε τι προκαλεί το κρακ!

Πολλοί άνθρωποι από αμηχανία, ή από βαρεμάρα, τραβάνε τα δάκτυλα τους για να ακούσουν ένα «κρακ» στις αρθρώσεις.
Για ορισμένους είναι μηχανική κίνηση και για άλλους συνήθεια.

Εκτιμάται πως το 25 έως 45 τοις εκατό το κάνει με ευχαρίστηση;

Πού αποσκοπεί αυτή η κίνηση και μήπως είναι άσχημη συνήθεια γιατι καταπονεί τις αρθρώσεις μας;

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ο ήχος «κρακ» δεν προέρχεται στην πραγματικότητα από τα οστά σας. Ο χώρος σε μια άρθρωση, που βρίσκεται μεταξύ δύο οστών, γεμίζεται με αρθρικό υγρό. Με λίγα λόγια, αυτό το υγρό εκτελεί μια λειτουργία παρόμοια με εκείνη του λιπαντικού ανάμεσα στα κόκαλά μας.

«Ο θόρυβος των ρωγμών ή των κηλίδων στις αρθρώσεις μας είναι στην πραγματικότητα φυσαλίδες αζώτου που εκρήγνυνται στο αρθρικό υγρό μας», εξήγησε ο Δρ Robert Klapper, ορθοπεδικός χειρουργός

Μερικοί ερευνητές εξέτασαν άλλους πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στον ήχο. «Καθώς οι επιφάνειες των αρθρώσεων ξαφνικά χωρίζονται, δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο ρευστό για να γεμίσουν τον αυξανόμενο όγκο των αρθρώσεων, έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα και αυτό το γεγονός συνδέεται με τον ήχο», δήλωσε ο Greg Kawchuk, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Alberta.

Όσο για αυτό το συναίσθημα, θα τα καταφέρετε να τα σπάσετε ακριβώς, δεν είναι πιθανό τίποτε περισσότερο από μια «ψυχολογική εμπειρία», σύμφωνα με τον Δρ Klapper – πιθανώς κάτι σαν την ικανοποίηση που θα έχετε από το σκάσιμο φυσαλίδας .

Ανεξάρτητα από τον μηχανισμό, το ερώτημα εδώ είναι εάν τα συνηθισμένα «κρακ» είναι πραγματικά εκτεθειμένα σε ρευματοειδή αρθρίτιδα και συναφή προβλήματα. Ευτυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για μια τέτοια συσχέτιση.

«Η διάσπαση των δακτύλων είναι τόσο συνηθισμένη που θα περίμενε κανείς να δει πολλές αιτιώδεις αναφορές εάν ήταν επιβλαβές», δήλωσε ο Δρ Pedro Beredjiklian, επικεφαλής της χειρουργικής επέμβασης χειρός και καρπού στο Ινστιτούτο Rothman της Φιλαδέλφειας. «Αλλά δεν το πιστεύετε, πιστεύω ότι είναι απίθανο να σπάσουν αρθρώσεις στα χέρια που οδηγούν σε αρθρίτιδα».

Πάντως οι ειδικοί σημειώνουν ότι μπορεί να επιδεινώσει έναν προϋπάρχοντα τραυματισμό ή πρόβλημα που σχετίζεται με την άρθρωση. Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε είδος ασυνήθιστου πόνου ή οίδημα μετά από…ράγισμα των αρθρώσεων σας, μπορεί να αξίζει να το ελέγξετε από έναν γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.