21 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Η 21 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915), εξ ου και η ονομασία της.

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) εκτιμά ότι αριθμός τους στην χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050.

Από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει, εξάλλου, όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς και υπολογίζονται σε 400.000 στην Ελλάδα επωμίζονται δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

Και ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί η θεραπεία, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι συνήθειες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Οι άνθρωποι λοιπόν που κάνουν τακτικά τα παρακάτω ενδέχεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένισης.

Η σωματική δραστηριότητα κατατάσσεται στο νούμερο ένα της λίστας για τη προστασία από τη νόσο του. Όσοι ασκούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για 15 με 30 λεπτά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο. Επίσης, μια έρευνα που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διαπίστωσε ότι όσοι περπατούσαν καθημερινά είχαν μεγαλύτερο όγκο της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο τους, από εκείνους που δεν περπατούσαν. Αν λοιπόν θέλετε να προστατέψετε τον εγκέφαλο σας, εντάξτε τη πεζοπορία στις καθημερινές σας συνήθειες.

Να κάνετε διαλογισμό τουλάχιστον για 10 λεπτά κάθε μέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός είναι ένα αποτελεσματικό όπλο εναντίον της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Καθίστε με ίσια πλάτη, κλείστε τα μάτια σας και εισπνεύστε αργά μετρώντας μέχρι το πέντε, στη συνέχεια, εκπνεύστε και μετρήστε ξανά. Κάντε το για 5 λεπτά ακόμα και προσπαθήστε να αδειάσετε το μυαλό σας από όλες τις σκέψεις. Κάντε διαλογισμό καθημερινά.

Υγιεινή διατροφή.
Η φλεγμονή και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν να τραυματίσουν τους νευρώνες του εγκεφάλου και έτσι να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε. 

Μειώστε τη ζάχαρη.
Προσέξτε τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες που καταναλώνετε, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές και έτσι να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Απολαύστε μια μεσογειακή διατροφή.
Πολλές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής μειώνει δραματικά τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει άφθονα λαχανικά, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και λάδι και περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων.

Αποφύγετε τα trans λιπαρά.
Αυτά τα λίπη μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να παράγουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές για τον εγκέφαλο. Μειώστε την κατανάλωση τους αποφεύγοντας το γρήγορο φαγητό, τα τηγανητά και ο,τι περιέχει «μερικώς υδρογονωμένα έλαια».

Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, με τη μείωση των β-αμυλοειδών πλακών. Τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά είναι ο σολομός, ο τόνος, τα φύκια, οι σαρδέλες.

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά.
Όσο πιο πολύχρωμο το πιάτο τόσο το καλύτερο. Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή πολλά φρούτα και λαχανικά, ώστε να πάρετε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Απολαύστε καθημερινά 2 με 4 φλιτζάνια τσάι.
Η τακτική κατανάλωση τσαγιού ενισχύει τη μνήμη και επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Αρχίστε να απομνημονεύετε κάτι κάθε μέρα.
Είναι πλέον γνωστό ότι όσο πιο πολύ εξασκείτε τον εγκέφαλο σας, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η ανάγνωση, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η εκμάθηση μουσικών οργάνων και η λύση διάφορων γρίφων αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων του εγκεφάλου. Σε μια έρευνα άνθρωποι που είχαν ένα γονίδιο, το οποίο συνδέεται με τη νόσο, μπόρεσαν και ανέβαλαν την εμφάνιση της σχεδόν μια δεκαετία, εξαιτίας της εξάσκησης της πνευματικής τους λειτουργίας.

Προσέξτε το βάρος σας.
Τα επιπλέον κιλά αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Μια σημαντική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ήταν υπέρβαροι στη μέση ηλικία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Η απώλεια βάρους  μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του εγκεφάλου σας.

Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.